Am intoleranta la gluten, ce pot manca?

0 Shares
0
0
0

Boala celiacă, sau intoleranța la gluten este o afecțiune destul de des întâlnită în zilele noastre. Dacă suferi însă de această boală, nu ar trebui să te sperii! Există foarte multe alimente fără gluten ce pot fi consumate și care-ți pot oferi necesarul zilnic de hrană fără ca tu să simți măcar pentru o secundă că ții o anumită dietă!

Cel mai rentabil și mai sănătos mod de a urma dieta fără gluten este de te axa pe: fructe, legume, carne, pește și fructe de mare, lactate, fasole, legume și nuci.

Și orzul verde este fără gluten, dar în semințe există gluten. Dacă nu sunt recoltate sau prelucrate corect, există riscul de contaminare cu gluten.

Boabe și semințe

Există multe semințe naturale fără gluten pe care le poți savura într-o varietate de moduri creative. Multe dintre aceste boabe pot fi găsite în orice magazin, dar unele dintre boabele mai puțin cunoscute pot fi găsite numai în magazinele de specialitate sau în magazinele de sănătate. Nu este recomandat să cumperi boabe din recipiente în vrac din cauza posibilității contactului cu gluten.

Iată o scurtă listă de boabe și semințe care nu conțin gluten în mod natural: orez, manioc, porumb, soia, cartofi, tapioca, fasole, quinoa, mei, hrișcă, arorut, amaranth, teff, in, chia, yucca, tercii sau „oats” și lista poate continua cu denumiri de care încă nu ai auzit!

Au fost făcute unele cercetări care arată că unele semințe fără gluten pot conține gluten din contactul încrucișat cu boabe care conțin gluten prin recoltare și prelucrare. Dacă ești preocupat de siguranța unei cereale, achiziționează numai din surse sigure!

Substitute fără gluten

Multe alimente care conțin gluten în mod obișnuit au alternative lipsite de gluten, care sunt disponibile pe scară largă în majoritatea magazinelor de produse alimentare și fac viața persoanelor ce suferă de boala celiacă mult mai ușoară.

Reține, totuși, că alimentele proaspete prelucrate minim sunt o parte crucială a unei diete sănătoase fără gluten. Este foarte important să ai o dietă bazată în fructe, legume și altor grupuri de alimente sănătoase enumerate mai sus.

Multe produse disponibile pe piață sunt etichetate “fără gluten”, dar vor exista unele care nu sunt; acesta este motivul pentru care citirea corectă a etichetei este importantă. De asemenea, este important să reții că “fără grâu” nu înseamnă neapărat “fără gluten”. Fii precaut, deoarece multe produse pot părea lipsite de gluten, dar nu sunt.

De regulă, produsele tradiționale din grâu, cum ar fi pastele, pâinea, biscuiții și alte produse de panificație, nu sunt lipsite de gluten. Cu toate acestea, există multe opțiuni fără gluten disponibile care utilizează făină și boabe alternative.

Adesea, pâinea fără gluten poate fi găsită în secțiunea frigorifică. În plus, în culoarul alimentar există făinuri fără gluten și amestecuri de făină, permițându-ți să coci singur.

Băuturile

Cele mai multe băuturi sunt fără gluten, inclusiv sucurile sau băuturile speciale pentru sportivi. Băuturile alcoolice, inclusiv vinurile și băuturile tari / lichiorurile distilate / cidrul tare sunt, de asemenea, fără gluten.

Cu toate acestea, berea sau alte băuturi ce conțin malț și oțet de malț, fabricate din cereale care conțin gluten și nu sunt distilate, nu sunt lipsite de gluten. Există câteva  mărci de bere fără gluten disponibile în Statele Unite și în străinătate.

0 Shares
You May Also Like