Beneficiile suplimentelor cu acid hialuronic

0 Shares
0
0
0

Acidul hialuronic este o substanță ce poate fi întâlnită în mod natural în corpul uman. Clasificată ca o polizaharidă (un tip de moleculă de carbohidrat), acidul hialuronic poate fi întâlnit în concentrații ridicate în piele, articulații și ochi. O funcție cheie a acidului hialuronic este că ajută la lubrifierea articulațiilor, a pielii și a ochilor.

Acidul hialuronic este disponibil și sub formă de supliment alimentar ca de exemplu: visalgic capsule. Din cauza faptului că nivelul acidului hialuronic al organismului scade odată cu îmbătrânirea, se spune că suplimentele cu acid hialuronic tratează și împiedică problemele de sănătate ce apar odată cu înaintarea în vârstă.

De ce folosesc oamenii suplimente de acid hialuronic?

Una dintre cele mai comune utilizări ale suplimentelor de acid hialuronic este pentru a trata osteoartrita. În unele cazuri, suplimentele special create pentru a trata osteoartrita conțin o combinație de acid hialuronic, glucozamină și sulfat de condroitină.

În plus, suplimentele de acid hialuronic pot ajuta și la următoarele probleme de sănătate: sindromul oboselii cronice, durerea cronică, fibromialgia și insomnia.

De asemenea, se spune că suplimentele cu acid hialuronic îmbunătățesc densitatea osoasă și protejează împotriva osteoporozei, măresc puterea musculară și sporesc funcția sexuală.

Suplimente cu acid hialuronic pot ajuta cu adevărat?

Până acum, foarte puține studii au testat efectele suplimentelor care conțin acid hialuronic. Cu toate acestea, există unele dovezi că suplimentele cu acid hialuronic pot oferi anumite beneficii sănătății.

Osteoartrita

Într-un studiu publicat în revista Rheumatology International în 2015, cercetătorii au examinat utilizarea acidului hialuronic administrat oral și a unui placebo timp de trei luni la persoanele cu osteoartrită la genunchi care au fost supraponderale. La sfârșitul studiului, cei care au luat acid hialuronic au avut o îmbunătățire semnificativă a durerii și o reducere a nivelului inflamației.

Un alt studiu, publicat in Journal of Medical Food, a constatat ca persoanele cu dureri de genunchi care au luat acid hialuronic oral timp de patru saptamani au constatat o imbunatatire a durerii la genunchi comparativ cu cei care au luat un placebo.

Hidratarea pielii

Cunoscut în ceea ce privește hidratarea pielii pentru efectele pe care le are asupra celulelor pielii, acidul hialuronic a crescut în popularitate în Japonia și Coreea ca supliment alimentar pentru pielea uscată. O recenzie publicată în Nutrition Journal în 2014 examinează mai multe studii japoneze care au raportat că acidul hialuronic poate hidrata pielea.

Altele Forme de acid hialuronic

Acidul hialuronic poate fi administrat  și sub formă de injecție. Acestea sunt cel mai frecvent utilizate în tratamentul afecțiunilor oculare, dar există unele dovezi că acidul hialuronic injectat poate, de asemenea, ajuta la tratamentul tulburării articulare temporomandibulare. Injecțiile intra-articulare, numite și suplimente de vâscozitate, sunt de asemenea utilizate pentru osteoartrită.

În plus, acidul hialuronic este utilizat și pentru a mări buzele în operațiile estetice. Unii susținători susțin că acidul hialuronic aplicat local poate hidrata pielea și încetini semnele de îmbătrânire a pielii.

Posibile efecte secundare și siguranța

Datorită lipsei cercetărilor, se știe puțin despre siguranța utilizării suplimentelor de acid hialuronic. Într-un mic studiu clinic de 12 luni, nu s-a determinat niciun eveniment advers la suplimentele de acid hialuronic.

Teoretic, acidul hialuronic administrat pe cale orală poate stimula creșterea celulară, iar unii cercetători cred că aceste moduri de administrare pot fi potențial periculoase pentru persoanele cu cancer.

Acidul hialuronic nu trebuie utilizat ca înlocuitor al tratamentului standard. Evitarea sau întârzierea tratamentului poate avea consecințe grave.

Deși poate fi tentant să încerci suplimente de acid hialuronic dacă ai o durere cronică de pildă (sau o altă afecțiune), nu au fost suficiente studii clinice pe scară largă. Dacă intenționezi să iei suplimente de acid hialuronic, asigură-te mai întâi că ai vorbit cu medicul de familie și că sunt potrivite pentru tine!

0 Shares
You May Also Like
Cum alegi ciorapii compresivi?

FrumuseteCum alegi ciorapii compresivi?

Ciorapii compresivi sunt o soluție eficientă pentru îmbunătățirea circulației sângelui în picioare și pentru reducerea umflăturilor. Acești ciorapi…