Cand plantam rasaduri de ardei?

0 Shares
0
0
0

Cand plantam rasaduri de ardei?Cu siguranta majoritatea persoanelor mananca ardeii, asa ca in cele ce urmeaza vom afla mai multe detalii interesante despre plantarea si dezvoltarea acestor legume.

Asadar, plantarea ardeilor se face direct prin semanarea acestora in camp, dar si prin rasaduri de ardei, iar alegerea terenului se va face in functie de planta premergatoare.

De preferat ar fi ca ardeii sa se cultive dupa mazare, fasole, verdeturi, trifoi, lucerna; si sa se evite cultivarea dupa legume care lasa in urma lor foarte multi agenti patogeni de sol.

In ceea ce priveste rasadurile de ardei, mentionam faptul ca acestea se produc in rasadnite, in spatii inchise precum serele sau solariile. Acestea sunt produse la pat, in cuburi nutritive sau in palete alveloare.

In cazul in care intentionati sa produceti propriile rasaduri, trebuie sa stiti ca perioadele recomandate sunt:

  • Pentru cultura timpurie de ardei gras: 20 – 25 februarie;
  • Pentru culturile obisnuite de vara: 25 februarie – 15 martie;
  • Pentru culturile tarzii de ardei lung si gogosari: 5 – 20 martie.

Un amanunt foarte important de mentionat este acela ca varsta optima a rasadurilor este de 60 – 65 de zile, iar inainte de a fi plantate ele trebuiesc calite printr-o aerisire puternica pe timp de zi.

Plantarea rasadurilor in pamant de regula se face atunci cand deja temperaturile de afara ajung la 15 grade Celsius. Mai intai se va planta ardeiul gras timpuriu, pentru ca apoi in perioada 25 aprilie – 5 mai sa se planteze ardeiul gras, iar in perioada 5 mai – 20 mai se va planta ardeiul lung si gogosarul.

Persoanele care intentioneaza sa planteze rasaduri de ardei trebuie sa stie ca pentru ardeiul gras este nevoie sa lase o distanta de 15 – 20 de centimetri intre firele de rasad. Pentru gogosari este necesar ca distanta dintre fire sa fie cuprinsa undeva intre 20 si 25 de centimetri.

De-asemenea, pentru ardeiul lung este necesar ca distanta dintre fire sa fie de aproximativ 15 centimetri, in timp ce pentru ardeiul iute, este suficienta distanta de 10 centimetri intre fire.

Cu siguranta nu doar plantarea acestor rasaduri inseamna tot. Mai apoi incepe munca adevarata, pentru ca incepe etapa de completare a golurilor, la aproximativ 4-5 zile dupa plantare; se aplica 3-4 prasile mecanice intre randuri si 2 prasile pe rand, manual, iar in acelasi timp cu prasilele mecanice se realizeaza si un usor musuroit.

Irigarea este o alta necesitate a rasadurilor de ardei. Dupa fiecare plantare este necesara irigarea, iar ardeii pana la fructificare va fi nevoie sa fie udati cu norme de 2500 – 3000 metri cubi de apa pe hectar, la o distanta de 7 – 10 zile. Umiditatea solului trebuie sa fie de 80 – 85% din intreaga capacitate de camp.

Apoi, trebuie tinut cont si de fertilizarea culturii pe camp, asa ca trebuie aplicat de doua – trei ori ingrasaminte chimice. De precizat este faptul ca pentru ardeiul cultivat in gradina, se poate efectua carnirea plantelor.

Asadar, se poate vedea clar faptul ca este mult de munca din momentul plantarii rasadurilor si pana cand se obtine recolta de ardei, insa aceasta este o munca placuta.

0 Shares
You May Also Like