Care sunt cele mai cunoscute defectiuni turbo?

0 Shares
0
0
0
Care sunt cele mai cunoscute defectiuni turbo?

Un turbocompresor, cunoscut si sub denumirea de turbo, este un dispozitiv inteligent conceput pentru a creste puterea motorului.

Multi producatori de masini folosesc acum turbo pentru a oferi aceeasi putere gasita in masini mai mari si mai puternice, permitand in acelasi timp automobilistilor sa beneficieze de avantajele financiare si de mediu care vin cu un motor mai mic.

In ciuda faptului ca au fost proiectate sa aiba o durata de viata la fel de indelungata precum masina o face, este posibil ca turbo-urile sa se deterioreze in timp.

Cum functioneaza un turbo?

Motorul dvs. combina combustibilul si aerul pentru a produce energie. Una dintre cele mai simple metode de a creste puterea motorului dvs. – pastrand costurile de functionare reduse – este sa adaugati mai mult aer.

Turbo-ul dvs. face acest lucru folosind evacuarea pentru a roti o pompa de aer. Aceasta pompa de aer impinge aer suplimentar in cilindrii motorului dvs., oferind o putere de putere mult mai mare.

Semnale de avertizare

Dupa cum spuneam mai sus, turbo-urile masinilor sunt proiectate pentru a dura la fel de mult precum masina, dar exista situatii in care acestea se pot defecta, iar proprietarii masinilor fie opteaza pentru reconditionare turbine Cluj Napoca, fie cumpara turbine second hand pentru masinile lor.

Exista mai multe modalitati prin care vehiculul dvs. va va anunta ca turbo-ul sau are nevoie de intretinere sau reparatii:

  • Verificati lampile de avertizare ale motorului – La majoritatea masinilor moderne, diagnosticul computerului va repeta defectiunile turbo si se va verifica lumina motorului. Desigur, controlul luminii motorului nu acopera doar defectiunea turbo, si va trebui sa faceti alte verificari pentru a vedea ce problema de motor aveti.
  • Gabaritul de impuls – Unele vehicule cu turbocompresor sunt prevazute cu un ecartament, care va permite sa stiti cat de mult va produce turbo (puteti, de asemenea, sa va incadrati unul la masina dvs.). Daca gabaritul dvs. de impuls nu creste la fel de mult precum ar trebui sa o faca, exista sanse mari ca turbo dvs. sa aiba nevoie de reparatii.
  • Pierdere de energie – In cazul in care observati ca masina dvs. cu turbocompresor se accelereaza mai lent decat de obicei sau nu este capabil sa atinga viteza pe care o atingea pana nu demult, acesta poate fi un semn ca turbo-ul dvs. este defect, sau urmeaza sa se defecteze, asa ca mergeti cu masina in service.
  • Verificati sistemul de evacuare – Daca carcasa turbo s-a fisurat sau daca garniturile interne s-au aruncat, uleiul va incepe sa se scurga in sistemul de evacuare. Pe masura ce aceasta se arde, produce un fum albastru / gri distinctiv, care va deveni probabil mai evident, odata ce cresteti viteza si urcati in trepte superioare.

Urmatorii pasi – verificarea turbo-ului

Daca observati vreunul dintre semnele de avertizare , faceti-va verificarea turbo cat mai curand posibil. Turbocompresorul nu se va repara singur si cu cat il lasati mai mult, cu atat problema va fi mai grava (si mai scumpa)! Pana atunci insa, iata care sunt eventualele cauze ale defectarii turbo.

Cauza pagubelor

Exista cateva cauze principale ale avariilor la turbocompresor:

Ulei / lubrifiere

Pentru a lucra in mod eficient, un turbo are nevoie de un flux constant de ulei curat, si pentru a mentine turbo in stare de top, trebuie sa va asigurati ca va schimbati uleiul filtrul de ulei si in mod regulat.

Acest lucru ajuta la prevenirea acumularii de depozite de carbon si contaminanti care pot provoca daune abrazive in interiorul turbocompresorului dvs., reducand eficienta acestuia si provocand daune ireparabile in timp. Uleiul complet sintetic produce cea mai mica cantitate de carbon.

Obiecte straine

Uneori, obiectele straine precum componentele motorului sparte, particule de praf, pietre mici, murdarie si frunze pot intra in turbocompresorul dvs., fie prin intrarea compresorului, fie prin intrarea turbinei.

Acestea pot provoca deteriorarea si abraziunea rotilor compresorului si a paletelor turbinei, care vor incepe sa reduca eficienta turbo-ului. Pentru a preveni acest lucru, trebuie sa va asigurati ca filtrul de aer este deservit in mod regulat si ca verificati daca turbo-urile au conexiuni libere sau resturi.

Viteza prea mare

Un turbocompresor functioneaza prin cresterea presiunii aerului dintr-un motor. Daca exista scurgeri, fisuri sau sigilii slabe intre compresor si motor, turbo va trebui sa functioneze mult mai greu decat ar trebui sa creasca aceasta presiune. Acest lucru va reduce eficienta si impulsul oferit de turbo.

Alte cauze

In plus fata de cauzele enumerate mai sus, timpul excesiv de gaze de evacuare (EGT), intrarea de umiditate, uzura, sistemele de admisie a combustibilului, gurile de deseuri si sistemul de evacuare pot, de asemenea, sa provoace deteriorarea turbocompresorului.

0 Shares
1 comment

Comments are closed.

You May Also Like