Ce baterie sa alegi pentru trotineta ta

0 Shares
0
0
0
Ce baterie sa alegi pentru trotineta ta

Bateria este probabil una dintre cele mai importante parti ale unei trotinete electrice, pentru ca de ea depind mai multi parametri ce tin de trotineta, printre care:

 • greutatea trotinetei;
 • autonomia si performanta sa;
 • pretul;
 • numarul de cicluri de reincarcare posibile;
 • timpul de incarcare;
 • fiabilitatea.
  Trotinetele electrice sunt echipate in principal cu doua tipuri de baterii – baterii cu plumb si baterii cu litiu (Li-Ion sau Lifepo4) .
  Aceste baterii au caracteristici foarte diferite si astazi se poate spune clar ca exista un tip preferabil in mod clar celuilalt.

Tipuri de baterii

Bateriile cu plumb

Acestea sunt practic stramosii bateriilor, fiind singurele care puteau fi folosite in trecut. Astazi, bateriile cu plumb au practice aproape numai dezavantaje in comparatie cu alte tipuri de baterii, singurul lor avantaj fiind pretul. Fata de bateriile cu litiu, bateriile cu plumb sunt mai putin scumpe, dar mai grele, mai putin performante, ies mai repede din uz (o baterie cu litiu are o durata de viata de 5-10 ori mai mare decat cea a unei baterii cu plumb), se incarca mai greu (6-8 ore fata de 2-4 ore, timpul necesar pentru incarcarea unei baterii cu litiu).
Evita pe cat posibil bateriile cu plumb la o trotineta electrica de la care iti doresti performanta si durabilitate.

Bateriile cu litiu

Bateriile Li-Ion (litiu-ion) sunt in prezent cele mai utilizate modele de baterii. Avantajele lor principale sunt faptul ca sunt mai usoare, mai compacte, mai durabile si mai eficiente decat bateriile cu plumb.

LiFePO4

Principalul avantaj al bateriilor de tip LiFePO4 este durata de viata. Ele suporta un numar mai mare de cicluri de reincarcare (numarul de incarcari complete ale bateriei pana la inlocuire). Acest tip de baterie este destinata nevoilor mari de energie, cum ar fi masinile electrice, bicicletele electrice si unele trotinete electrice puternice.
Bateriile LiFePO4 au o tensiune de descarcare mai constanta si se considera ca ofera o siguranta mai buna decat alte baterii cu litiu. De asemenea, se reincarca mai repede. Vei resimti calitatile exceptionale ale unei astfel de baterii alegand trotineta electrica Ecoways Plus.

Li-Ion Vs LiFePO4

Chiar daca ambele tipuri de baterii sunt alegeri excelente, bateriile LiFePO4 au avantaje aparte: o rata de descarcare mai constanta si mai mare, mai multe cicluri de incarcare, sunt mai sigure, au un timp de incarcare mai rapid, toleranta mai buna la suprasarcina si functioneaza la temperaturi mai ridicate
Cu toate acestea, bateriile LiFePO4 sunt mai scumpe decat bateriile Li-Ion, motiv pentru care se gasesc mai rar pe trotinetele electrice.

Brandurile de baterii

In ceea ce priveste bateriile cu litiu, nu trebuie sa te zgarcesti cand vine vorba de brand. O baterie buna nu inseamna afisarea logo-ului, ci o garantie a calitatii.
O uzina de productie care face baterii litiu de calitate costa cateva milioane de euro; tocmai de aceea, aceasta este o zona rezervata grupurilor industriale electronice mari, care pot produce in masa pentru diferite tipuri de dispozitive pe care le folosim in viata de zi cu zi.
Fabricile mici, dimpotriva, produc baterii cu costuri mai mici si de o calitate mai slaba, cu care risti sa ai parte de surprize neplacute.

Recomandari de siguranta

 • Nu reincarca bateria fara supraveghere. Evita sa o reincarci noaptea sau cand esti plecat.
 • Evita supraincarcarea bateriei.
 • Nu supune niciodata bateria la o tensiune mai mare decat cea prevazuta. Respecta tensiunea indicata in manualul de utilizare
 • Aseaz-o in pozitie plana, astfel incat caldura sa se disperseze mai bine.
 • Tine obiectele inflamabile la distanta de trotineta electrica.
 • Evita descarcarea excesiva a bateriei, pentru ca aceasta o poate deteriora sau o poate face inutilizabila.
0 Shares
You May Also Like