Un anevrism aortic abdominal este o regiune marita a partii inferioare a vasului principal care furnizeaza sange in tot corpul (aorta). Aorta se extinde de la inima pana la centrul pieptului si abdomenului.
Aorta este cel mai mare vas de sange din organism, astfel incat o ruptura a unui anevrism aortic abdominal poate provoca sangerari care pun viata in pericol.
In functie de marimea anevrismului si de cat de repede creste, tratamentul variaza de la observatie la interventia chirurgicala de urgenta. Programeaza-te la o ecografie Doppler Aorta Abdominala accesand linkul.
Simptome
Anevrismele aortice abdominale cresc adesea incet si fara simptome vizibile, ceea ce le face dificil de detectat. Unele anevrisme nu se rup niciodata. Multi se manifesta ca fiind mici si raman asa. Altele cresc in timp, uneori rapid.
Daca aveti un anevrism aortic abdominal in expansiune, este posibil sa observati:
- Durere constanta, profunda in zona abdominala sau pe partile laterale ale stomacului (abdomen)
- Dureri de spate
- Un puls langa buric
Cand sa vezi un medic
- Daca aveti dureri, mai ales daca este brusca si severa, solicitati imediat ajutor medical.
Cauze
Anevrismele se pot dezvolta oriunde in aorta, dar cele mai multe apar in partea aortei care se afla in zona burtii (abdomenul). Mai multe lucruri pot juca un rol in dezvoltarea unui anevrism aortic abdominal, inclusiv urmatoarele:
- Intarirea arterelor (ateroscleroza).Ateroscleroza apare atunci cand grasimea si alte substante se acumuleaza in captuseala unui vas de sange.
- Hipertensiune arteriala.Hipertensiunea arteriala poate deteriora si slabi peretii aortei.
- Boli ale vaselor de sange.Aceste boli determina inflamarea vaselor de sange.
- Infectie in aorta.In cazuri rare, o infectie bacteriana sau fungica poate provoca anevrisme aortice abdominale.
- De exemplu, fiind ranit intr-un accident de masina poate duce la anevrisme aortice abdominale.
Factori de risc
Factorii de risc pentru anevrism aortic abdominal includ urmatoarele:
- Consumul de tutun.Fumatul este cel mai mare factor de risc pentru anevrismele aortice. Fumatul poate slabi peretii aortei, crescand riscul unui anevrism aortic si anevrism rupt. Cu cat fumezi mai mult sau mesteci tutun, cu atat este mai probabil sa ai un anevrism aortic. Medicii recomanda sa faci o ecografie abdominala o data pe an pentru a detecta anevrismele aortice abdominale la barbatii cu varste cuprinse intre 65 si 75 de ani care fumeaza sau sunt fumatori.
- Anevrismele aortice abdominale apar cel mai adesea la persoanele cu varsta de peste 65 de ani.
- Barbatii sufera de anevrisme aortice abdominale mult mai des decat femeile.
- Oameni de culoare alba.Albii au un risc mai mare de anevrisme aortice abdominale.
- Istoria familiei.Avand un istoric familial de anevrisme aortice abdominale creste riscul acesteia.
- Alte anevrisme.Avand un anevrism intr-un alt vas de sange mare, cum ar fi artera din spatele genunchiului sau aorta din piept (anevrism aortic toracic), poate creste riscul de a dezvolta un anevrism aortic abdominal.
Daca sunteti la risc pentru un anevrism aortic, medicul dumneavoastra va poate recomanda sa luati masuri suplimentare, cum ar fi medicamente pentru a reduce tensiunea arteriala si de a diminua presiunea pe arterele slabite.