Ce trebuie sa stii despre ecografia abdominala?

0 Shares
0
0
0

Ce-trebuie-sa-stii-despre-ecografia-abdominalaEcografia abdominala mai este numita si ultrasonografie abdominala si reprezinta o metoda imagistica de examinare a organelor abdominale cu ajutorul ultrasunetelor.

Ecografia abdominala este utilizata pentru depistarea unor probleme la nivelul rinichilor, ficatului, pancreasului, splinei si vezicii biliare si a devenit o examinare de rutina fiind o tehnica neinvaziva, foarte usoara si rapida.

Se realizeaza cu ajutorul unui aparat de ecografie si care functioneaza pe principiul radarului.

Echipamentul ecografic este alcatuit din unitate centrala, monitor si sonde ecografice.

Poate v-ati intrebat de multe ori care este rolul gelului?

Ei bine, acesta are rolul de a face contactul dintre tegument si transductor.

Gelul ultrasonografic previne frictiunea facilitand miscarea sondelor pe piele.

Datorita faptului ca este un bun conductor, undele se transmit direct  gelul permitand legatura dintre piele si sonda, avand in vedere ca undele ultrasonice nu circula prin aer.

Unele unde sunt reflectate mai repede si de aici rezulta diferentele de nuante in imagini.

Aparatul este prevazut cu o sonda capabila sa transmita ultrasunete inspre organul pentru care este destinata ecografia, pentru ca mai apoi sa recepteze o parte din semnalul reflectat.

Acest semnal o data intors este transformat intr-o imagine descifrabila pe un monitor alb-negru.

Metoda este foarte raspandita si folosita in practica medicala si permite o buna evaluarea a structurii organelor interne precum si determinarea dimensiunilor sau evidentierea anumite leziuni.

Se utilizeaza in mai multe ramuri medicale: cardiologie, anestezie, precum si in cazul urgentelor pentru a confirma urgentele medicale sau a le exclude.

In cazul in care suferiti de un simptom precum: dureri abdominale, functie anormala a ficatului, marirea in volum a unui organ sau orice alt simptom care deranjeaza trebuie sa va adresati medicului, care va stabili daca este nevoie de un ecograf abdominal sau nu.

Ecografia abdominala nu tine locul endoscopiei digestive iar informatiile obtinute in urma endoscopiei sunt complementare cu ale ecografiei abdominale.

Timpul alocat unei ecografii abdominale este in medie de 30 de minute, insa acesta se poate prelugi din diverse cauze particularizate ale pacientilor.

Exista un adevarat ritual de care trebuie sa tinem seama atunci cand urmeaza sa facem o ecografie abdominala si aceste lucruri inca nu sunt mituri.

Aceasta pregatire de dinaintea ecografului este foarte importanta pentru ca de ea depinde acuratetea imaginilor si deci o buna interpretare a imaginilor.

Cu 2 zile inainte de prezentarea la o ecografie abdomimala se recomanda pacientului consumarea unor alimente care nu contin grasimi si evitarea lactatelor. Totodata este interzis consumul de dulciuri precum si fructe, sau orice aliment care poate fermenta.

De asemenea cu 6 pana la 12 ore inainte de examinare este recomandat a nu se consuma nici mancare nici bauturi, decat cu exceptia in care pacientul urmeaza un tratament si este absolut necesar sa isi administreze pastila.

Trebuie sa fiti atenti la balonare, si daca este cazul se indica administrarea de Espumisan sau Carbocit, pentru ca aceasta poate impiedica si ingreuna intreg procesul de transmitere al ultrasunetelor.

Este indicat ca pacientul sa consume lichide inainte cu o ora de ecografie si sa nu urineze deloc.

Ce evalueaza ecografia abdominala?

In unele cazuri aorta abdomimala, ficatul, colecistul, splina, pancreasul si rinichii si deci ajuta la depistarea umor probleme atunci cand pacientul prezinta dureri abdominale.

Ficatul produce bila, care este practic un filtru al organismului si care ajunge in colecist pentru ca mai apoi sa fie trimisa in intestine pentru a se putea produce digestia.

Splina este organul care ajuta organismul in lupta contra infectiilor si totodata este un filtru pentru celulele rosii imbatranite.

Pancreasul este glanda care produce enzime si ajuta la digestia alimentelor.

Pancreasul produce si elibereaza in sange binecunoscuta insulina, pentru reglarea energiei organismului prin utilizarea glucidelor.

Rinichii se ocupa de eliminarea substantelor toxice din sange si produc urina.

Examinarea nu este deloc inconfortabila si nu prezinta niciun risc

De aceea , medicii recomanda efectuarea unei ecografii abdominale de rutina de 2 ori pe an.

Medicii recomanda intocmirea unui dosar care sa pastreze toate ecografiile si istoricul medical al pacientului de-a lungul vietii.

In acest fel se va descoperi fiecare modificare la nivelul organismului, putandu-se stabili un diagnostic corect.

Daca esti din Cluj Napoca sau din imprejurari asigura -te ca iti faci o ecografie abdominala in Cluj Napoca intr-un cadru modern si cu personal competent!

0 Shares
You May Also Like