Spre deosebire de calorifere care emit caldura intr-un mod localizat, incalzirea prin podea este un emitator „distribuit”. Integrat in podeaua casei, incalzeste intreaga camera in mod egal. Incalzirea prin pardoseala functioneaza in practica printr-o retea de cabluri electrice sau tuburi hidraulice instalate pe placa de beton a casei.
Sistemele actuale nu mai au nimic de-a face cu incalzitoarele de pardoseala din anii 1960, care reglau prost caldura. Odata cu sosirea noilor centrale cu temperatura scazuta, apa este incalzita la aproximativ 31 pana la 45°C si parcurge solul la temperaturi osciland intre 21°C/ 24°C, oferind o caldura destul de suportabila si placuta pentru picioare. La fel, sistemele electrice sunt mai bine reglementate.
Veti gasi pe piata doua tipuri de incalzire prin pardoseala referitoare la sursa de caldura.
- Incalzire electrica prin pardoseala: un cablu de incalzire asigura emisia de caldura.
- Incalzire hidraulica prin pardoseala: apa circula intr-o retea de conducte.
Exista, de asemenea, 2 metode de asezare a instalatiei si de emisie de caldura.
- Incorporarea intr-o sapa (cablu electric sau conducta de apa calda): sapa se acumuleaza si difuzeaza armonios caldura in camera.
- Instalare sub o pardoseala: o plasa electrica sau o teava este plasata in placi izolante subtiri. Aceasta metoda este deosebit de potrivita in timpul unei renovari sau pentru pardoseli din lemn.
Ce sistem sa alegi: electric sau hidraulic?
Incalzire electrica prin pardoseala sau incalzire hidraulica prin pardoseala? In timp ce ambele ofera un confort termic aproape echivalent, fiecare are propriile sale specificitati.
Incalzire electrica prin pardoseala
Este cu siguranta cea mai comuna solutie, deoarece este cea mai usor de implementat si de intretinut ulterior. Aceasta functioneaza cu un cablu de incalzire amplasat pe intreaga suprafata a pardoselilor, ascuns sub o sapa.
Avantajele sale?
Este usor de configurat si utilizat si nu necesita nicio intretinere pe tot parcursul vietii sale.
Dezavantajul
Consumul sau semnificativ de energie electrica si nu se va adapta la toate tipurile de pardoseala.
Incalzire hidraulica prin pardoseala
Mai scump de instalat, incalzirea hidraulica prin pardoseala este totusi cea mai economica solutie pe termen lung. Denumita si podea de apa, acest tip de instalatie este conectata la incalzirea centrala prin intermediul unor tuburi prin care va circula apa.
Avantajele sale?
Este foarte rentabila si ecologica.
Dezavantajul
Este imperativ sa asiguri o verificare la fiecare 5-10 ani.
Economii in cazul incalzirii prin pardoseala
Incalzirea prin pardoseala este o incalzire cu temperatura scazuta si, prin urmare consuma mai putina energie datorita termostatului Salus Quantum decat in cazul solutiilor traditionale. Te vei bucura de o distributie usoara, omogena si mai bine distribuita a caldurii decat cu incalzirea traditionala.
Temperatura, identica de la podea la tavan, permite ca valoarea de referinta medie de incalzire sa fie redusa cu 2 pana la 3°C, fara pierderea confortului termic. Exista o economie de energie de aproximativ 15% comparativ cu incalzirea traditionala.
Podeaua incalzita necesita foarte putina intretinere si este usor de utilizat. De fapt, trebuie doar sa o programezi si termostatul Salus Quantum va face restul. Totul este automatizat, deci nu va trebui sa iti faci griji cu privire la pornirea sau oprirea acestuia.