Iti place sa calatoresti? Iata cateva motive in plus pentru a face asta fara sa stai pe ganduri

0 Shares
0
0
0

Iti place sa calatoresti? Iata cateva motive in plus pentru a face asta fara sa stai pe ganduriCalatoria este o provocare constanta. Mai ales daca calatoresti singur.

De asemenea, ne place sa calatorim cu prietenii, dar nimic nu este mai bun decat sa calatorim singuri pentru a extinde zona de confort. De ce?

Pur si simplu pentru ca tu esti cel care ia deciziile si singurul responsabil pentru consecintele lor.

Sunteti singuri si nimeni nu va va veni in ajutor sau nu va va sprijini pentru a depasi toate provocarile (si vor fi multe) pe care le veti intalni:

Familiarizati-va cu moneda, o noua limba, gasiti cazare, gasiti transport in comun si o multimer de alte lucruri.

Calatoria in locuri noi si confruntarea cu aceste provocari te pun in zona curajului, extinzandu-ti astfel zona de confort si, ca urmare, cresti ca persoana. Framey este o aplicatie foarte buna pentru calatorii si iti va fi de mare ajutor atunci cand vizitezi locuri noi.

  1. Iti stimulezi si iti dezvolti creierul

Contrar mult timp crezut, creierul nu este un organ static, imuabil. Se schimba de-a lungul vietii noastre. Acest proces de schimbare a fost numit neuroplasticitate.

Pe scurt, neuronii nostri pot creste sau scadea conexiunile cu alti neuroni si se pot conecta cu noi neuroni cu care nu s-au conectat anterior si pot inceta sa mai fie conectati cu altii care au fost. Si chiar se pot forma noi neuroni, care sunt cunoscuti sub numele de neurogeneza.

Neuroplasticitatea in creierul nostru apare practic de trei ori: (1) cand creierul se dezvolta in stadiul prenatal si in copilarie; (2) in caz de afectare a creierului, ca mecanism de adaptare pentru a compensa functiile care au fost pierdute si/sau pentru a maximiza functiile care sunt avute; si (3), cel care ne intereseaza cel mai mult aici, mediul in care traim, actiunile si schimbarile noastre comportamentale, invatarea lucrurilor noi si experientele pe care le avem.

Numeroase studii sugereaza ca invatarea provocatoare poate duce la dezvoltarea tesutului cerebral intr-un mod analog cu modul in care exercitiile fizice dezvolta tesutul muscular.

Adica, atunci cand invatam lucruri noi care reprezinta o provocare pentru noi sau desfasuram practica regulata a activitatilor noi pentru noi, antrenam creierul, dand nastere neuroplasticitatii discutate mai sus.

Prin urmare, invatarea strazilor si realizarea unei harti mentale a orasului in care va aflati, invatarea unei noi limbi, cantatul la un instrument, exercitiile fizice, meditatia si chiar jocurile video, sunt cateva dintre activitatile care promoveaza neuroplasticitatea, stimuleaza creierul nostru si chiar dau formarea de noi neuroni.

Cele 3 elemente cheie pentru a antrena si stimula creierul sunt:

(1) Noutatea.
(2) Vointa.
(3) Provocare.

Calatorind intalneste toate cele trei. Prin urmare, calatoria este unul dintre cele mai bune exercitii pe care le poti face pentru a-ti stimula creierul.

Cand calatoresti intr-un alt loc, ideal intr-o alta tara, mai diferita de a ta in care traiesti mai bine, esti cufundat intr-un mediu nou, diferit si necunoscut pentru tine, care te obliga sa fii intr-un proces continuu de rezolvare a problemelor si de depasire a provocarilor.

0 Shares
You May Also Like
De ce sa vizitezi Argentina?

TurismDe ce sa vizitezi Argentina?

Daca esti in cautare de excursii Argentina iti recomandam sa citesti acest articol. Exista destule motive pentru a…