La ce ajuta o ecografie doppler vascular?

0 Shares
0
0
0

La ce ajuta o ecografie doppler vascular?O ecografie doppler vascular este un test care utilizeaza unde de sunet de inalta frecventa pentru a masura cantitatea de flux sanguin prin artere si vene, de obicei cele care alimenteaza sange bratelor si picioarelor.

Studiile privind fluxul vascular, cunoscute si ca studii de flux sanguin, pot detecta un flux anormal in interiorul unei artera sau vas de sange. Acest lucru poate ajuta la diagnosticarea si tratarea unei varietati de afectiuni, inclusiv cheaguri de sange si circulatie necorespunzatoare. O ecografie doppler vascular poate fi utilizata ca parte a unui studiu al fluxului sanguin.

O ecografie doppler vascular este o procedura fara risc si lipsita de durere, care necesita putina pregatire. Testul ofera medicului dumneavoastra informatii importante despre fluxul de sange prin arterele si venele dumneavoastra majore. De asemenea, poate dezvalui fluxul sanguin blocat sau redus prin zonele inguste ale arterelor, ceea ce ar putea conduce la un accident vascular cerebral.

De ce am nevoie de o ecografie doppler vascular?

Medicul dvs. va poate sugera un examen cu ultrasunete Doppler daca prezentati semne de scadere a fluxului sanguin in arterele sau vene ale picioarelor, bratelor sau gatului. O cantitate redusa de flux sanguin se poate datora blocarii arterei, cheag de sange in interiorul unui vas de sange sau unei leziuni a unui vas de sange.

Medicul dumneavoastra va poate cere un examen ultrasunete Doppler daca prezentati semne de:

  • tromboza venoasa profunda (DVT), o afectiune care apare atunci cand un cheag de sange se formeaza intr-o vena adanc in interiorul corpului (de obicei in regiunea piciorului sau a soldului);
  • tromboflebita superficiala, o inflamatie a venelor datorita unui cheag de sange intr-o vena chiar sub suprafata pielii;
  • arterioscleroza, ingustarea si intarirea arterelor care alimenteaza sange picioarelor si picioarelor;
  • tromboangiita obliterans, o boala rara in care vasele de sange ale mainilor si picioarelor devin inflamate si umflate;
  • tumori vasculare in brate sau picioare;

O ecografie cu ultrasunete Doppler va poate ajuta sa determinati tensiunea arteriala in interiorul arterelor. De asemenea, poate arata cat de mult sange in prezent curge prin artere si vene.

Cum functioneaza procedura?

Imagistica cu ultrasunete se bazeaza pe aceleasi principii implicate in sonarul folosit de lilieci, nave si pescari. Atunci cand un val de sunet loveste un obiect, acesta revine inapoi, sau se aud ecourile. Prin masurarea acestor valuri de ecou, ​​este posibil sa se determine cat de departe este obiectul, precum si dimensiunea, forma si consistenta obiectului (daca obiectul este solid sau umplut cu lichid).

In medicina, ultrasunetele sunt folosite pentru a detecta modificari ale aspectului, marimii sau conturului organelor, tesuturilor si vaselor sau pentru a detecta mase anormale, cum ar fi tumori.

Intr-o examinare cu ultrasunete, un traductor trimite ambele unde de sunet in corp si primeste undele ecou. Atunci cand traductorul este apasat pe piele, acesta directioneaza in corp corpuri de impulsuri mici de unde sonore de inalta frecventa.

Pe masura ce undele de sunet izbesc de organele interne, fluidele si tesuturile, receptorul sensibil din traductor inregistreaza mici modificari in directia sunetului. Aceste unde sunt masurate instantaneu si afisate de un computer, ceea ce creeaza, in schimb, o imagine in timp real pe monitor. Unul sau mai multe cadre ale imaginilor in miscare sunt de obicei capturate ca imagini statice. Buclele video scurte ale imaginilor pot fi de asemenea, salvate.

Doppler cu ultrasunete, o aplicatie speciala de ultrasunete, masoara directia si viteza celulelor sanguine in timp ce se deplaseaza prin vase. Miscarea celulelor sangvine provoaca o schimbare in pitch a undelor sonore reflectate (numite efectul Doppler). Un computer colecteaza si proceseaza sunetele si creeaza grafice sau imagini color care reprezinta fluxul de sange prin vasele de sange.

Cum se efectueaza procedura?

Pentru cele mai multe examene cu ultrasunete, veti fi asezat cu fata in sus pe o masa de examinare care poate fi inclinata sau mutata. Pacientii pot fi pozitionati in ambele parti pentru a imbunatati calitatea imaginilor.

Un gel clar pe baza de apa se aplica zonei corpului studiat pentru a ajuta traductorul sa faca contactul sigur cu corpul si sa elimine buzunarele de aer intre traductor si piele care pot bloca undele sonore sa treaca in corpul dumneavoastra. Sonograful (radiolog) sau radiologul pune apoi traductorul pe piele in diverse locatii, cufundand zona de interes sau angrenand fasciculul de sunet dintr-o alta locatie pentru a vedea mai bine o zona de ingrijorare.

Sonografia Doppler se efectueaza utilizand acelasi traductor. Cand examinarea este completa, vi se poate cere sa va imbracati si sa asteptati in timp ce imaginile cu ultrasunete sunt revizuite. Aceasta examinare cu ultrasunete este de obicei terminata in 30 pana la 45 de minute. Ocazional, examinarile complexe pot dura mai mult.

Ce voi experimenta in timpul si dupa procedura?

Examinarile cu ultrasunete sunt nedureroase si usor de tolerat de majoritatea pacientilor. Dupa ce va pozitionati pe masa de examinare, radiologul sau sonograful va aplica pe piele un gel pe baza de apa calda, apoi puneti traductorul ferm pe corpul dvs., deplasandu-l inapoi in zona de interes pana cand imaginile dorite sunt capturate. De obicei, nu exista disconfort de presiune, deoarece traductorul este apasat asupra zonei examinate.

Daca scanarea este efectuata pe o suprafata de sensibilitate, puteti simti o presiune sau o durere minora de la traductor. Daca se efectueaza un studiu cu ultrasunete Doppler, s-ar putea sa auziti sunete asemanatoare pulsului care se schimba in pas, pe masura ce fluxul sanguin este monitorizat si masurat.

Odata ce imagistica este completa, gelul cu ultrasunete limpede va fi sters de pe piele. Orice portiuni care nu sunt sterse se vor usca rapid. De obicei, gelul cu ultrasunete nu pateaza si nu decoloreaza imbracamintea. Dupa o examinare cu ultrasunete, ar trebui sa va puteti relua imediat activitatile normale.

0 Shares
You May Also Like