Partajul dintre soti si aspecte de interes

0 Shares
0
0
0

Atunci cand relatia de casatorie nu mai functioneaza ca altadata si cand neintelegerea dintre soti isi spune cuvantul, separarea devine solutia optima, pentru linistea ambilor. Partajul devine un proces necesar atunci cand sotii decid sa o ia pe carari diferite. Desigur, poate fi necesar nu doar in aceasta situatie, ci si a mostenitorilor, respectiv a unor parteneri de afaceri.

Regulile care se aplica in caz de partaj, optiunile privind impartirea bunurilor la divort, respectiv privind executarea unui testament, spre exemplu, sunt numeroase.

La ce se refera partajul?

Dac ar fi sa redam o definitie a acestuia, putem spune ca este operatiunea juridica ce sisteaza starea de proprietate nascuta fie din contract, succesiune, respectiv uzucapiune, dar se refera si la bunurile dobandite in timpul unui mariaj.

Vorbim despre incetarea starii de indiviziune, coproprietate, deci nu mai poate fi vorba despre doua persoane care se bucura de dreptul de proprietate in acelasi timp.

De cate feluri este partajul?

Potrivit specialistilor AVM Consult, despre care poti afla mai multe pe https://avmconsult.ro, exista 2 modalitati generale in care poti sa incetezi indiviziunea.

Astfel, fie obtii acordul coindivizarului – ceea ce este valabil in cazul unui partaj amiabil sau voluntar -, fie recurgi la hotararea judecatoreasca. Aceasta ultima solutie este valabila in cazul neintelegerilor dintre parti, iar partajul este de tip judiciar.

Referitor la acesta, va fi necesara formularea unei cereri pe care sa o adresezi instantei. Trebuie sa te raportezi la legislatia aflata in vigoare, astfel ca nu trebuie sa omiti mentionarea unui nume corect, al domiciliului, precum si resedinta partilor, alaturi de calitatea, sediul profesional atunci cand un avocat te va reprezenta.

Mai departe vei mentiona despre obiectul cererii, motivele intemeierii acesteia, dovezile ce iti sprijina cererea.

Daca ai divortat si doresti partajarea bunurilor comune, poti face solicitatea dupa ce procesul in cauza a fost incheiat. Mai multe aspecte trebuie avute in vedere in ceea ce priveste depunerea cererii. Privind partajul, te vei raporta la regulile comune, stabilite prin raportare la prevederile legale de actualitate.

De exemplu, daca situatia presupune impartirea tuturor bunurilor mobile, competenta va fi instanta de la domiciliul paratului. In cazul bunurilor imobile in schimb, are componenta instanta pe raza careia se regasesc acestea.

Acolo unde fiecare parte va sesiza o instanta diferita, dar de asemenea competenta, respectiv unde exista identitate de obiect, cauza si parti, cea din urma instanta investita va trimite celei dintai cauza. Este valabil in situatia in care cele doua instante au egalitate in grad sau trimiterea cauzei se realizezaza catre cea cu grad mai inalt.

Poate interesul tau este de a afla cum poti realiza partajul pe cale amiabila, cum te va ajuta avocatul specialist si alte astfel de aspecte.

Sunt situatii in care bunurile comune nu pot fi impartite prin partaj. Care sunt acestea si alte detalii de interes poti solicita avocatului. De altfel, specialistul te va pune in tema si privind alte aspecte importante vizavi de partaj.

Daca esti din Sibiu si doresti siguranta ca esti pe maini bune, intra in contact cu AVM Consult. Afla mai multe despre agentie pe avmconsult.ro.

0 Shares
You May Also Like