Sunt mai multe tipuri de generatoare curent despre care vom discuta in cele ce urmeaza.
Generator omopolar
Un generator homopolar este un generator electric de curent continuu care cuprinde un disc sau un cilindru conductiv electric care se roteste intr-un plan perpendicular pe un camp magnetic static uniform. Se creeaza o diferenta de potential intre centrul discului si janta (sau capetele cilindrului), polaritatea electrica in functie de directia de rotatie si de orientarea campului.
Este, de asemenea, cunoscut ca un generator unipolar, generator aciclic, disc dinam sau disc Faraday. Tensiunea este in general scazuta, de ordinul catorva volti in cazul modelelor mici de demonstratie, dar generatoarele mari de cercetare pot produce sute de volti, iar unele sisteme au mai multi generatori in serie pentru a produce o tensiune mai mare.
Ele sunt neobisnuite prin faptul ca pot produce un curent electric extraordinar, mai mult de un milion de amperi, deoarece generatorul omopolar poate avea rezistenta interna foarte scazuta.
Generator MHD
Un generator magnetohidrodinamic extrage direct energia electrica din gazele fierbinti in miscare printr-un camp magnetic, fara utilizarea masinilor electromagnetice rotative. Generatoarele MHD au fost initial dezvoltate, deoarece productia unui generator cu plasma MHD este o flacara, capabila sa incalzeasca cazanele unei centrale electrice cu abur.
Primul design practic a fost AVCO Mk. 25, dezvoltat in 1965. Guvernul american a finantat dezvoltarea substantiala, culminand cu o instalatie demonstrativa de 25 MW in 1987. In Uniunea Sovietica, din 1972 pana la sfarsitul anilor 1980, uzina MHD U 25 era in exploatare comerciala regulata asupra sistemului energetic din Moscova cu un rating de 25 MW, cel mai mare rating al uzinei MHD din lume la acel moment .
Generatoarele MHD operate ca un ciclu de topping sunt in prezent mai putin eficiente decat turbinele cu gaz cu ciclu combinat.
Generator de inductie
Unele motoare de curent alternativ pot fi utilizate ca generatoare, transformand energia mecanica in curent electric. Generatoarele de inductie functioneaza prin rotirea mecanica a rotorului mai repede decat viteza sincrona, dand o alunecare negativa.
Un motor asincron AC obisnuit poate fi utilizat, de obicei, ca generator, fara modificari interne. Generatoarele de inductie sunt utile in aplicatii precum centralele minihydrohidre, turbinele eoliene sau in reducerea fluxurilor de gaze de inalta presiune la presiune scazuta, deoarece pot recupera energia cu controale relativ simple.
Pentru a functiona, un generator de inductie trebuie sa fie excitat cu o tensiune de conducere; acest lucru se realizeaza de obicei prin conectarea la o retea electrica sau, uneori, se auto-excita prin utilizarea condensatoarelor de corectare a fazei.
Generator electric linear
In cea mai simpla forma de generator electric liniar, un magnet alunecator se misca inainte si inapoi printr-un solenoid – o bobina de sarma de cupru. Un curent alternativ este indus in buclele de sarma prin legea lui Faraday de inductie de fiecare data cand magnetul trece. Acest tip de generator este folosit in lanterna Faraday. Generatoarele de energie electrica liniare mai mari sunt utilizate in schemele de putere de unda.
Generatoare cu frecventa constanta cu viteza variabila
Multe eforturi in domeniul energiei regenerabile incearca sa recolteze surse naturale de energie mecanica (vant, maree etc.) pentru a produce energie electrica. Deoarece aceste surse fluctueaza in puterea aplicata, generatoarele standard care utilizeaza magneti permanenti si infasurari fixe ar furniza tensiune si frecventa nereglementate.