Sarcina si acidul folic: tot ce trebuie sa stii

0 Shares
0
0
0

Sarcina si acidul folic tot ce trebuie sa stii

Acidul folic apartine grupului de vitamine B9 si este unul dintre nutrientii de baza pentru ca sarcina sa se dezvolte cu succes.

Daca urmeaza sa-ti nasti bebelusul in cateva luni, vei fi interesata sa stii ca ajuta la prevenirea malformatiilor la nivelul tubului neural, spatiul care exista inainte de crearea sistemului nervos central. De aceea, vom explica cum si de ce ar trebui sa luati acid folic in timpul sarcinii.

Cand sa incepi sa iei acid folic?

Fiecare mama este diferita, asa ca va prezenta nevoi diferite pe tot parcursul sarcinii. Din acest motiv, nu putem spune definitiv cand sa incepi sa iei acid folic: cel mai bine este sa faci un control preconceptional la cabinetul medicului ginecolog Targu Mures. In orice caz, anticipam ca, in general, ar trebui sa incepi sa-l iei cu una sau doua luni inainte de sarcina.

Acest tip de acid, ca toti nutrientii, trebuie sa fie absorbit corespunzator de organism pentru a putea beneficia de efectele sale. De aceea, idealul este sa-l iei dimineata, atunci cand organismul este mai predispus sa profite de hrana pe care o primeste.

Beneficiile acidului folic pentru femeile insarcinate

Pentru a-ti face o idee despre cat de important este pentru tine si copilul tau, iti prezentam cateva dintre beneficiile acidului folic in timpul sarcinii:

  1. Previne malformatiile congenitale

Sistemul nervos fetal incepe sa se formeze in primele douasprezece saptamani. Prin urmare, este esential sa fi consumat acid folic pana atunci, deoarece functia sa principala este de a garanta starea buna a tubului neural;

  1. Reduce riscul de spina bifida

Aceasta malformatie se caracterizeaza printr-o nealiniere intre maduva spinarii si coloana vertebrala, ceea ce face ca acestea sa nu se inchida. In functie de severitatea sa, poate provoca hernii meningeale sau expunere periculoasa a nervilor. Cheia pentru a-l evita? Folat, care este derivat din acidul folic.

  1. Promoveaza producerea de globule rosii

Anemia este unul dintre principalii dusmani ai unei sarcini si este legata de depresia postpartum si de nasterea prematura. Prin urmare, este important sa se stimuleze productia de globule rosii pentru a nu suferi de anemie megaloblastica.

  1. Eviti alte boli congenitale

Dupa cum ti-am spus, defectele tubului neural sunt asociate cu multe boli si afectiuni. Printre ele despicatura de buza (sau palato despicatura). De asemenea, trebuie sa retii ca acidul folic previne diferite boli de inima.

Cat timp sa iei acid folic daca esti gravida?

Nu exista un standard pentru cat timp sa iei acid folic. Din acest motiv, iti recomandam din nou sa te adresezi medicului tau. Cu toate acestea, exista mai multe aspecte pe care ar trebui sa le iei in considerare:

  • Cel mai frecvent este sa il iei cu doua luni inainte de sarcina si pana la sfarsitul a douasprezece saptamani de sarcina – cinci luni in total.
  • Cantitatea recomandata este de aproximativ 0,4 mg pe zi, Atentie: fara a depasi 1 mg.
  • In cazul unei sarcini multiple, va trebui sa luati 1 mg pe zi.
  • Daca sarcina a fost neplanificata, ar trebui sa incepeti cu 5 mg timp de 3 saptamani, apoi sa luati doza normala.

Dupa cum poti vedea, administrarea acidului folic in timpul sarcinii este foarte recomandata pentru a preveni bolile si pentru a asigura o sarcina cat mai sanatoasa. Aminteste-ti importanta de a avea grija maxima de tine si de copilul tau, inca din aceasta etapa!

0 Shares
You May Also Like