Acum cativa ani, un grup de cercetatori a realizat un experiment unic, relevant pentru studiul steroizilor si a sistemului nervos. Au realizat miscari izometrice de flexie a cotului pe sobolani.
Astfel sobolanii trebuiau sa-si antreneze un singur picior. Dupa doua saptamani laba antrenata era cu circa 25% mai puternic. Interesant este ca si cealalta laba era cu 15% mai puternica.
Cercetatorii au sustinut ca in primele doua saptamani de antrenament, circa 80% din schimbarile de tensiune s-au datorat factorilor neuronali, in timp ce 20% s-a datorat modificarilor musculare. Dupa 8 saptamani de efectuare a aceluiasi exercitiu plictisitor, circa 955 din modificarile de putere s-au datorat modificarilor musculare si doar 5% modificarilor neuronale.
Care e concluzia? Sistemul nervos este asemenea unui copil dificil si daca vrei sa faci progrese in timpul antrenamentelor, trebuie sa lucrezi impreuna cu ei si sa-l pui la punct ori de cate ori ai ocazia.
Daca aveti grija si/ sau controlati sistemul nervos prin folosirea a trei tactici diferite, puteti optimiza cresterea musculara si puteti obtine performantele atletice pana la varsta de 50 de ani.
Alergatorii, jucatorii de baseball, jucatorii de tenis, culturistii si oricine vrea sa-si mentina un fizic corespunzator cat mai mult timp, pot face acest lucru mai mult decat ar crede intr-o prima instanta.
Multi sportivi neurologi cred ca pe masura ce imbatranim, celulele nervoase motorii, care controleaza miscarile rapide, se pot degradeaza. Fara exercitii rapide, ele tind sa se degradeze si mai repede.
Avand in vedere acest lucru, este o idee buna ca in special cei care au trecut de varsta de 30 de ani sa includa in antrenamente exrcitii pentru fiecare parte a corpului – cel putin o data pe saptamana. De exemplu, efectuati 3 seturi de rotiri ultra-rapide pentru biceps, in timpul unui antrenament tematic.
Putini culturisti isi antreneaza si sistemul nervos in ansamblu, efectuand seturi de 2 pana la 3 repetari. Si multi care fac acest lucru fac pauza de circa 1 minut. Asta e o greseala.
Daca va odihniti timp de 60 de secunde, este suficient pentru a completa substraturile (creatina, ATP etc), dar nu este suficent de mult pentru ca sistemul nervos sa se recupereze. Pentru el este nevoie de 5 sau sase minute de pauza.
Sfaturi steroizi si sistemul nervos:
1) Schimbati rutina antrenamentului facand alte exercitii, din alte unghiuri, cu alt ritm, modificati perioadele de odihna sau ordinea exrcitiilor la fiecare 6 antrenamente.
2) Faceti 3 seturi de miscari extrem de rapide, concentrice/ lente pentru fiecare parte a corpului, cel putin o data pe saptamana.
3) Periodic faceti un antrenament total prin efectuarea unor exercitii intense, in doua – trei reprize, cu pauza de 5 minute intre seturi.
4) Folositi suplimente zilnice cu precursori neurotransmitatori sau facilitatori cum ar fi L-tirozina, ginko, fosfatidilcolina sau fosfatidilserina.
5) Faceti masaj periodic.
Daca imbunatatiti sistemul indocrin prin administrarea de precursori hormonali, trebuie sa acordati atentie si sistemului nervos. Este vorba despre ying si yang. Problema este ca ne petrecem tot timpul punand presiune pe yingul hormonal, fara sa acordam atentie yangului neural.
Pentru steroizi orali, cicluri steroizi, steroizi injectabili si hormoni de crestere accesati www.steroizi.com