Ceea ce urmeaza este o colectie de greseli si moduri de a le remedia de la o serie de programatori it si cursuri programare java.
Bug-urile te acapareaza mereu – Nu da vina pe compilator, lipsa de documentare sau horoscop. Undeva ai facut o greseala. La un moment dat, ceva s-a intamplat intr-una dintre evaluarile sau deciziile luate, chiar daca nu esti constient de ele, si ai stricat ceva.
In cadrul jobului de programator it am petrecut nenumarate ore incercand sa gasesc un defect intr-o anumita clasa fara a accepta ca am fost sursa acelei greseli. O greseala de scriere, o copiere proasta sau orice altceva: fiecare bug a fost, de fapt, propria mea ra spundere. Este acelasi lucru ca si in viata.
Daca e ceva in neregula, verifica propria istorie. Nu da vina pe altcineva. Nu e vina constelatiilor universale, nu exista nici o eroare in Matrix si nici un esec in Univers. Este in tine. Uita-te in oglinda si incearca sa afli ce ai facut gresit. Si apoi rezolva.
Trebuie sa confrunti problema, ocolurile nu sunt o optiune – Chiar daca nu-ti place, in programare, daca esti un specialist IT responsabil, trebuie sa apuci pe calea cea mai dificila pur si simplu pentru ca nu exista alte optiuni. Rezolvarile usoare sunt fragile.
Ele pot rezolva problema pentru moment, dar fragilitatea lor va aparea in momentul in care doriti sa extindeti aplicatia. Fa-o in mod corect, rezolva problema pentru totdeauna. Sau, daca decizi sa eviti, asteapta-te ca lucrurile sa explodeze in momentul in care te astepti cel mai putin.
Ca si in viata, nu poti trai intr-un proces continuu status-quo. Trebuie sa-ti asumi responsabilitatea pentru alegerile tale, sa urci pe munte daca trebuie sa urci, pentru ca solutia este intotdeauna pe partea de sus a acelui munte.
Nu o poti lua pe ocolite. Sau, daca alegi sa faci asta, confrunta problema in avans pentru a depasi unele dificultati temporare, dar nu vei gasi raspunsul adevarat. Raspunsul real este intotdeauna in varful muntelui.
Problema de azi este linistea de maine – Daca inveti in mod constant, ceea ce pare dificil acum, maine va parea ca o gluma. Nu numai ca m-am lovit de situatii imposibile in pasii codificarii, dar petrec mult timp pentru a fi suficient sa le pot estompa.
Imi amintesc sentimentul de frustrare si neputinta de fiecare data cand a trebuit sa invat ceva nou. De fiecare data cand o anumita clasa apare, noi algoritmi se ivesc si am simtit ca nu voi termina niciodata. Dar am facut-o. Si am ras de propria mea frustrare dupa aceea.
Daca ti-ai aloca intr-adevar timpul de a te uita inapoi la viata ta, ai fi uimit cat de departe ai ajuns. Incearca sa-ti amintesti cum era viata ta acum cinci ani.
Cat de mult s-a schimbat viata ta financiara si cea personala, dar cariera ta? Daca ti-ai facut temele bine, raspunsul te va uimi. Dar, daca acest raspuns te va umple cu tristete si frustrare, mergi si urca pe muntele tau.