Daca ti-ai cumparat un aparat de sudura dar nu stii ce sa faci cu el iti recomandam sa citesti acest articol.
Din pacate, nu exista un singur proces de sudare adecvat pentru toate aplicatiile, asa ca sa incepem cu o prezentare generala a proceselor de baza si sa evidentiem capabilitatile si avantajele fiecaruia. Acest lucru va ajuta la adaptarea unui proces la nevoile dvs. specifice.
Daca aveti experienta de sudura anterioara, nu ezitati sa treceti peste. Daca sunteti incepator, aceasta sectiune va va oferi o mai buna intelegere a tipurilor de suduri disponibile, a modului in care fiecare se realizeaza si a gradului de aptitudine de sudare necesar pentru a le face pe fiecare. In plus, veti gasi exemple de aplicatii specifice potrivite fiecarui proces.
Cele mai frecvente procese de sudare sunt MIG, TIG si stick. Fiecare proces are propriile beneficii si limitari si este mai potrivit pentru anumite aplicatii. Nu exista o abordare “unica pentru toti”.
Sarma de sudare MIG / Sudarea prin sudare cu arc din metal (GMAW) – sudorii MIG utilizeaza un electrod de sudura pe o bobina care este alimentata automat la o viteza constanta preselectata.
Arcul, creat de un curent electric intre metalul de baza si fir, topeste firul si il imbina cu baza, producand o sudura de inalta rezistenta cu aspect deosebit si putina nevoie de curatare. MIG-ul este curat, usor si poate fi folosit pe metale plate subtiri sau mai groase.
Similar cu sudarea MIG, sudarea cu arc cu flux in flux (FCAW) * este un proces de sudare cu sarma, dar difera in masura in care sudarea cu flux automat nu are nevoie de un gaz de protectie. In schimb, sarma cu flux este folosita pentru a proteja arcul de contaminare.
Aceasta este o abordare simpla, eficienta si usoara de sudura, mai ales atunci cand se face sudura in aer liber, in conditii de vant sau pe materiale murdare. Procesul este utilizat pe scara larga in constructii datorita vitezei sale ridicate de sudura si portabilitatii.
Atat MIG, cat si sudura cu flux sunt usor de invatat si pot crea suduri extrem de clare pe otel, aluminiu si inox. Ambele procese au capacitatea de a suda materialele la fel de subtiri ca cele de calibru 26.
Procesul de sudare FCAW este oferit prin intermediul masinilor Miller MIG.
Sudarea TIG / Sudarea cu arc de Tungsten (GTAW) – Sudarea TIG este un procedeu de sudare prin arc care utilizeaza un electrod tungsten non-consumabil pentru a produce sudura.
Suprafata de sudura este protejata de contaminarea atmosferica de un gaz de protectie (de obicei argon) si de un metal de umplere, desi unele suduri, cunoscute sub denumirea de suduri autogene, nu o impun.
O sursa de curent de sudare cu curent constant produce energie care este condusa de-a lungul arcului printr-o coloana de gaze puternic ionizate si vapori metalici cunoscuti sub numele de plasma.
Sudarea TIG este cel mai frecvent utilizata pentru sudarea sectiunilor subtiri din otel aliat, otel inoxidabil si metale neferoase, cum ar fi aluminiu, magneziu si aliaje de cupru. Procesul confera operatorului un control mai mare asupra sudurii decat alte procese de sudare, permitand suduri puternice si de inalta calitate.