Poluarea este cea mai mare problema cu care se confrunta omenirea in clipa de fata, si din cate se pare, este din ce in ce mai greu sa gasim solutii pentru a reduce nivelul de poluare.
In cea mai mare masura, oamenii sunt direct raspunzatori de poluarea mediului inconjurator, insa tot oamenii au cautat si cauta in continuare cele mai eficiente solutii, astfel incat fiecare dintre noi sa contribuim la reducerea nivelului de poluare.
Din acest motiv, au inceput sa fie scoase din uz ambalajele din materiale plastice pe care le intalneam in trecut in supermarketuri. Acestea au fost inlocuite de ambalajele care nu polueaza si nu sunt daunatoare. Mai jos, va punem la dispozitie o scurta descriere a fiecarui termen pentru a va ajuta sa le distingeti intre ele.
Ambalaje reciclabile
Reciclarea este procesul de conversie a materialelor utilizate in ceva nou, pastrarea produselor departe de un depozit de deseuri, pentru mai mult timp. Exista insa limite de cate ori unele materiale pot fi reciclate. Plasticul si hartia standard, de exemplu, pot fi reciclate de obicei doar de cateva ori inainte de a deveni inutilizabile, in timp ce altele, cum ar fi sticla, metal si aluminiu, pot fi reciclate la nesfarsit.
Reciclarea hartiilor este de obicei simpla pentru clienti, dar cand vine vorba de materiale plastice, problema este ceva mai complicata. Exista sapte tipuri diferite de ambalaje din plastic, unele reciclate frecvent, altele aproape niciodata reciclabile.
Un studiu realizat de marca Ecover pentru produse de curatenie, a descoperit ca doua treimi din clientii britanici recicleaza cat de des pot, in ciuda faptului ca 37% dintre acestia sunt sinceri si recunosc ca nu stiu intotdeauna daca ambalajul unui produs poate fi reciclat sau nu.
Comerciantii cu amanuntul si producatorii pot veni in ajutorul clientilor prin includerea informatiilor mai clare despre reciclare pe ambalajul lor. Trecerea la solutii de ambalare reutilizabile este o alta modalitate de a recicla si de a mentine produsele in circulatie mai mult timp, de exemplu, cutii sau saci de corespondenta care pot fi reutilizate pentru schimburi si retururi.
Ambalaje biodegradabile
Cand ceva este biodegradabil, inseamna ca poate fi descompus in mod natural prin microorganisme precum bacteriile, ciupercile in anumite conditii (temperatura, umiditate etc.). Cu toate acestea, termenul in sine este destul de vag, in conditiile in care nu defineste durata necesara pentru a se descompune produsele.
Multe produse se vor descompune in mod natural (prin urmare, sunt biodegradabile din punct de vedere tehnic), dar unele pot dura multi ani in acest sens. Chiar si produsele naturale, cum ar fi pielea de banane, pot dura 2 ani pentru a se biodegrada atunci cand sunt aruncate.
In mod similar, produsele de ambalare, cum ar fi pungile din plastic biodegradabile, necesita conditii specifice pentru a se descompune in mod corespunzator si pot produce emisii nocive de sera atunci cand sunt lasate sa se descompuna intr-o groapa de gunoi.
Pe masura ce se descompun, se transforma in bucati de plastic mai mici, care pot dura ceva timp pentru a se dizolva.
Cu toate acestea, materialele plastice biodegradabile precum vesela de unica folosinta de pe neopack.ro sau pungile biodegradabile, se descompun mult mai repede decat omologii lor traditionali, care pot necesita sute de ani pentru a se descompune. Prin urmare, par o solutie mai ecologica.
Ambalaje compostabile
Produsele compostabile sunt fabricate din materiale naturale, cum ar fi de exemplu amidonul si nu numai, si se descompun pe deplin in „compost“, fara a produce reziduuri toxice, deoarece acestea se descompun. Pentru a fi clasificate drept compostabile, produsele trebuie sa indeplineasca cerintele specifice definite in Standardul European EN 13432.
Compostarea este un proces controlat care se intampla, de obicei, intr-o instalatie de compostare industriala – produsele compostabile nu sunt potrivite pentru compostarea la domiciliu decat daca produsul a fost certificat ca fiind compostabil pentru locuinte. Prin urmare, este important sa verificati eticheta pentru a va asigura ca produsul este eliminat corespunzator.
Ambalaje bioplastice
Exista, de asemenea, o a patra categorie de ambalaje, care este cunoscuta sub numele de ambalaje bioplastice. Sunt fabricate din materiale marine sau pe baza de plante (cum ar fi porumb si trestie de zahar) in loc de petrol si, prin urmare, sunt considerate mai ecologice.
Acest lucru se datoreaza faptului ca productia lor are nevoie de o mai putina utilizare de combustibili fosili, si genereaza mai putine gaze cu efect de sera decat cea a materialelor plastice pe baza de petrol. Unele bioplastice sunt, de asemenea, obtinute din produse secundare pentru agricultura, cum ar fi cojile de cartofi, care promoveaza „reciclarea” materialelor.
Dupa cum se poate vedea asadar, vechile ambalaje din plastic pe care le puteam intalni in magazine si supermarketuri in trecutul nu foarte indepartat, au fost inlocuite cu ambalajele biodegradabile, compostabile si bioplastice. Toate acestea pentru ca aceste categorii de ambalaje nu polueaza. Utilizand asemenea ambalaje, vom polua mai putin planeta.