Ce este ecografia abdominala?

0 Shares
0
0
0

Ecografia abdominala este o examinare a abdomenului. Se efectueaza cu ajutorul ultrasunetelor, si are scopul de a investiga organele interne din cavitatea abdominala, pentru a detecta si diagnostica unele afectiuni abdominale (daca exista).

De precizat este faptul ca ecografia abdominala se foloseste pentru a evalua si diagnostica organele parenchimatoase (splina, ficat, pancreas, rinichi), vezica biliara si vezica urinara. Se recomanda urmarea unei astfel de proceduri si cu scopul de a evalua organele genitale interne, atat ale femeilor cat si ale barbatilor.

Aveti posibilitatea de a va programa pentru eco abdominal Cluj Napoca, in functie de nevoi. Puteti opta de exemplu pentru ecografie abdominala atunci cand aveti nevoie de o ecografie a abdomenului superior. Puteti sa va programati pentru eco abdominal si daca aveti nevoie de o ecografie abdominala generala (aceasta este cunoscuta si ca ecografie abdominala totala).

ecografie abdominala generala

Va puteti face programare pentru ecografia abdomienului inferior (ecografie pelviana), sau chiar si pentru ecografia abdominala pediatrica (aceasta este ecografia pentru copii) de toate tipurile.

Ce se poate vizualiza in timpul ecografiei abdominale?

Ecografia abdominala este procedura care se foloseste atat ca modalitate de screening, cat si pentru a evalua starea de sanatate si buna functionare a organelor din cavitatea abdominala.

Se poate folosi de-asemenea ecografia abdominala si cu scopul de a diagnostica afectiunile abdominale. Ecografia abdominala foloseste ultrasunetele cu scopul de a reproduce imagini ale organelor care se afla in cavitatea abdominala. Aceste organe sunt rinichii, ficatul, splina, vezica urinara, prostata, uterul, ovarele, pancreasul.

In momentul in care discutam despre ecografia abdominala totala, trebuie mentionat ca aceasta se foloseste pentru a analiza functiile tuturor organelor, incepand de la ficat si pana la vezica urinara. In ceea ce priveste ecografia abdomenului inferior, aceasta se foloseste pentru a vizualiza rinichii, prostata, ovarele, uterul, vezica urinara.

Ecografia abdomenului superior este de-asemenea foarte importanta, dat fiind faptul ca ajuta la vederea pancreasului, splinei, ficatului,

Ce boli se pot descoperi cu ajutorul ecografiei abdominale?

Ecografia abdominala poate fi deosebit de utila dat fiind faptul ca datorita acestei examinari pot fi apreciate forma, dimensiunea si structura majoritatii organelor care se afla in cavitatea abdominala sau pelviana; si se pot descoperi unele afectiuni precum:

  • Marirea pancreasului, chisturi, calcificari, tumori, calculi, pseudochiste.
  • Marirea ficatului, chisturi, tumori ale ficatului, calcificari, cai biliare, se poate vedea si structura ficatului.
  • In ceea ce priveste rinichii, se pot vedea tumorile, pietrele la rinichi, marimea si forma rinichilor.
  • Cu o ecografie abdominala se poate vedea prostata, se poate vedea marimiea acesteia, tumorile sau calcificari.
  • Ecografia abdominala poate depista de exemplu ganglionii abdominali.
  • Printr-o ecografie abdominala poate fi vizualizata si splina, se poate vedea marimea acesteia, pot fi vazute tumori daca exista, hemangioame sau chisturi.

Datorita ecografiei abdominale se pot depista si unele modificari care este posibil sa apara in anumite organe tubulare, si care contin lichid.:

  • Apendice.
  • Uretere (dilatare).
  • Vezica urinara (pietre, conturul prostatitei, tumori).
  • Vezivula biliara (colecist) si caile biliare (dilatari, tumori, malformatii, pietre).

Pregatirea pentru ecografie abdominala

In ceea ce priveste pregatirea pentru o astfel de procedura, trebuie mentionat ca pacientul nu trebuie ca inainte cu 6 ore de procedura sa manance. Este de-asemenea important sa bea aproximativ un litru de apa plata inaint cu 30 de minute de examinare.

In aceste 30 de minute, pacientul nu trebuie sa urineze chiar daca are senzatia ca trebuie sa o faca, pentru ca astfel va fi plina vezica urinara, iar astfel vor putea fi vazute structurile vecine (prostata, uter, ovare).

Un astfel de examen de obicei dureaza intre 20 si 30 minute. De precizat este faptul ca procedura nu este dureroasa, iar astfel va puteti intoarce la activitatile pe care le faceti de obicei.

0 Shares
You May Also Like