Ce este un stabilizator de tensiune?

0 Shares
0
0
0
Ce este un stabilizator de tensiune?

Stabilizatorul de tensiune este un aparat electric care este proiectat pentru a livra o tensiune constanta unei sarcini la bornele sale de iesire, indiferent de modificarile tensiunii de intrare sau de intrare. Un astfel de aparat electric protejeaza echipamentul sau masina impotriva supra-tensiunii, sub tensiunii si a altor tensiuni.

Se mai numeste si regulator automat de tensiune (AVR). Aceste stabilizatoare de tensiune sunt preferate pentru echipamente electrice costisitoare si pretioase, pentru a le proteja de fluctuatii daunatoare de joasa / inalta tensiune.

Unele dintre aceste echipamente sunt aparate de aer conditionat, masini de tiparit offset, echipamente de laborator, masini industriale si aparate medicale.

Stabilizatoarele de tensiune regleaza tensiunea de intrare fluctuanta inainte de a putea fi alimentata la sarcina (sau la echipamente sensibile la variatiile de tensiune).

Tensiunea de iesire de la stabilizator va ramane in intervalul 220V sau 230V in cazul alimentarii monofazate si 380V sau 400V in cazul alimentarii trifazate, in limita fluctuanta data a tensiunii de intrare. Aceasta reglementare este realizata prin operatii de buck si boost realizate de circuitele interne.

Exista varietati uriase de stabilizatoare automate de tensiune care sunt disponibile pe piata de astazi. Acestea pot fi unitati monofazate sau trifazate, in functie de tipul de aplicatie si capacitate (KVA) necesare. Stabilizatoarele trifazice vin in doua versiuni ca modele de sarcina echilibrata si modele de incarcare dezechilibrate.

Acestea sunt disponibile fie ca unitati dedicate pentru aparate, fie ca o unitate mare de stabilizare pentru aparatele intregi intr-un anumit loc, sa spunem intreaga casa. In plus, aceste unitati de stabilizare pot fi de tip analog sau digital.

Tipurile obisnuite de stabilizatoare de tensiune sunt: stabilizatoare manuale sau comutabile, stabilizatoare automate de tip releu, stabilizatoare statice si stabilizatoare servo controlate.

In plus fata de functia de stabilizare, majoritatea stabilizatoarelor sunt dotate cu functii suplimentare, cum ar fi intreruperea / iesirea tensiunii joase, intreruperea la iesire / iesirea de inalta tensiune, intreruperea supraincarcarii, pornirea si oprirea iesirii, pornirea manuala / automata, afisarea intreruperii tensiunii, comutarea tensiunii zero etc.

De ce sunt necesare stabilizatoarele de tensiune?

In general, fiecare echipament electric sau dispozitiv este proiectat pentru o gama larga de tensiune de intrare. In functie de sensibilitate, domeniul de lucru al echipamentelor este limitat la anumite valori. De exemplu, unele echipamente pot tolera ± 10% din tensiunea nominala, in timp ce altele ± 5% sau mai putin.

Fluctuatiile de tensiune (cresterea sau scaderea marimii tensiunii nominale) sunt destul de frecvente in multe zone, in special la liniile terminate. Cele mai frecvente motive pentru fluctuatiile de tensiune sunt iluminatul, defectele electrice, cablarea defectuoasa si oprirea periodica a dispozitivului. Aceste fluctuatii creeaza neplaceri asupra echipamentelor sau aparatelor electrice.

Cum sa alegeti un stabilizator de tensiune dimensionat corect?

Cel mai important lucru este sa aveti in vedere mai multi factori inainte de a cumpara un stabilizator de tensiune pentru un aparat.

Acesti factori includ wattage cerut de aparat, nivelul de fluctuatii de tensiune care se inregistreaza in zona de instalare, tipul aparatului, tipul stabilizatorului, raza de lucru a stabilizatorului (la care stabilizatorul merge cu tensiuni corecte), supratensiune / sub tensiune, tip de circuitul de control, tipul de montare si alti factori.

Verificati puterea aparatului pe care il veti utiliza cu un stabilizator, respectand detaliile placii de identificare (Iata mostrele: Placa de identificare a transformatorului , Placa de identificare MCB , Placa de identificare a condensatorului etc.) sau din manualul de utilizare al produsului.

Deoarece stabilizatorii sunt nominalizati in kVA (la fel ca in cazul transformatorului nominal in kVA in loc de kW), este posibila si calcularea puterii prin simpla inmultire a tensiunii aparatului cu curentul maxim.

Se recomanda sa adaugati o marja de siguranta la ratingul stabilizator, de obicei de 20-25 la suta. Acest lucru ar putea fi util pentru planurile viitoare de a adauga mai multe dispozitive la iesirea stabilizatorului.

Daca aparatul este nominal in wati, luati in considerare un factor de putere in timp ce calculati calitatea kVA a stabilizatorului. Dimpotriva, daca stabilizatorii sunt nominali in kW in loc de kVA, inmultiti factorul de putere cu tensiunea si produsul curent.

0 Shares
1 comment

Comments are closed.

You May Also Like