Viața poate fi obositoare. Familie, animale de companie, muncă, anxietate, a avea un coleg de cameră care sforăie… Totul poate duce la a fi nevoit să bei ceașcă după ceașcă de cafea pentru a trece peste zi. Nu există o soluție magică care să ducă instantaneu la creșterea energiei: un somn bun, consumul de alimente sănătoase, funcția tiroidei și gestionarea stresului joacă fiecare câte un rol. Dar există un sprijin în a avea mai multă energie care este adesea trecut cu vederea: uleiurile esențiale.
Deși folosirea uleiurilor esențiale pentru energie nu este un înlocuitor pentru prioritizarea tuturor celorlalți factori care ar putea contribui la oboseală, ea totuşi poate ajuta. În privinţa aceasta, Eric Zielinski, DC, autorul cărții “Puterile vindecătoare ale uleiurilor esențiale” și al recent lansatei “Dieta cu uleiuri esențiale”, împărtășește sfaturile sale despre cum să folosiţi uleiurile esențiale pentru mai multă energie.
Uleiuri esențiale care încurajează respirația profundă: mentă, eucalipt și cardamom
„De multe ori nu ne gândim la asta, dar respirația profundă este direct legată de o energie mai bună”, explică Zielinski. „Un motiv pentru care mulți oameni au un deficit de energie este că respiră atât de superficial tot timpul și nu există suficient oxigen care circulă prin corp și către creier”. (Este demn de remarcat faptul că cuvântul sanscrit „prana” înseamnă literal atât „respirație”, cât și „energie”).
Când vine vorba de uleiurile esențiale specifice care sunt legate de o respirație mai profundă, Zielinski menționează un studiu foarte mic din 2013 care leagă inhalarea uleiului de mentă cu creșterea VO2 (cantitatea de oxigen inspirată în timpul antrenamentului) la sportivi, dar adaugă că eucaliptul și cardamomul sunt ambele uleiuri populare care pot oferi suport respirator. (Eucaliptul este un decongestionant, promovând o respirație mai profundă. Cardamomul este considerat „încălzitor” și poate ajuta la îmbunătățirea circulației.)
Uleiuri esențiale care stimulează starea de spirit: portocale, lămâie, lime, grapefruit
Zielinski subliniază, de asemenea, că oboseala poate proveni adesea dintr-un dezechilibru de dispoziție. „Dispoziția este un factor care afectează niveul de energie”, spune el. „Știm că stresul cronic și depresia pot duce la oboseală cronică și, de asemenea, știm că uleiurile esențiale de citrice, cum ar fi portocalele, lămâia, limeul și grepfrutul, sunt legate de îmbunătățirea dispoziției.”
Deoarece memoria și mirosul sunt atât de strâns legate, Zielinski spune că și alte uleiuri esențiale pot ajuta la îmbunătăţirea stării de spirit în funcţie de ceea ce ne fac să simţim în interior. „Pentru unii oameni, lavanda este un parfum care stimulează starea de spirit, deoarece au amintiri atât de fericite legate de ea; este foarte individuală”, spune el.
Uleiuri esențiale care susțin un somn bun: lavandă, mușețel, rădăcină de valeriană
A dormi bine este o condiţie pentru a te simţi plin de energie pe tot parcursul zilei, motiv pentru care Zielinski recomandă utilizarea uleiurilor esențiale și în rutina de noapte. Lavanda, mușețelul și rădăcina de valeriană sunt toate uleiuri esențiale care sunt legate de susţinerea unui somn bun. Lavanda poate calma sistemul nervos, ajutându-vă să vă relaxați, în timp ce mușețelul poate ajuta la reducerea anxietăţii, iar rădăcina de valeriană este literalmente folosită ca un ajutor natural pentru somn.
Accesaţi dianagubas.com pentru a afla tot ce vreţi să ştiţi despre aromaterapie, uleiurile esenţiale şi cum vă pot ele schimba viaţa în bine.