Cum sa-ti alegi masca de protectie?

0 Shares
0
0
0

Cum sa-ti alegi masca de protectie?In contextul actual al pandemiei Covid-19, este obligatorie purtarea unei masti in companii si recomandata in cadrul cercului privat dar si spatiul public pentru a limita raspandirea virusului.

Cu un numar foarte mare de masti pe piata, nu este intotdeauna usor sa se faca distinctia intre masti si standardele asociate acestora. Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa faci alegerea.

Masca chirurgicala

Denumita si „masca cu 3 straturi” sau „masca antiproiectie”, este cea mai raspandita, deoarece indeplineste standardul EN 14683 care impune protectie impotriva proiectiilor. Poti cumpara cutie de masti chirurgicale de unica folosinta cu 3 straturi 50 buc.

Acestea constau din trei straturi, un strat de filtrare si doua straturi de material netesut. Aceasta structura multistrat protejeaza impotriva proiectiei picaturilor permitand in acelasi timp respiratia (aproape) normala.

Niveluri de filtrare a mastilor chirurgicale

Pentru mastile respiratorii, exista trei tipuri de filtrare antibacteriana:

Tipul I: eficienta filtrarii bacteriene> 95% dintr-un aerosol cu ​​o dimensiune medie de 3 µm.

Tipul II: eficienta filtrarii bacteriene> 98% dintr-un aerosol cu ​​o dimensiune medie de 3 µm.

Tipul IIR: eficienta de filtrare bacteriana> 98% dintr-un aerosol de dimensiuni medii 3 µm si rezistent la stropire.

Ce standarde si ce cerinte sanitare?

Ce este standardul EN 14683? Standard european care specifica cerintele in termeni de fabricatie, proiectare si performanta, acesta iti ofera metode de testare. In toate cazurile, aceste masti de unica folosinta au o durata de utilizare de 4 ore, deci ar trebui schimbate de indata ce sunt umede pentru a garanta impermeabilitatea lor.

Masti FFP

Mai eficiente decat mastile chirurgicale in ceea ce priveste protectia, mastile FFP permit celor care le poarta sa se protejeze impotriva inhalarii picaturilor sau particulelor suspendate in aer.

Aceste masti filtrante sunt testate si sunt conforme cu standardul EN 149 + A1: 2009. Durata recomandata de purtare este de 8 ore. Cerintele acestui standard acopera urmatoarele aspecte:

  • rezistenta la impact,
  • rezistenta la produsele de curatare si dezinfectare,
  • rezistenta la flacara,
  • rezistenta respiratorie.

Trei tipuri de masti pentru trei niveluri de filtrare

  • Masti FFP1: filtreaza cel putin 80% aerosoli cu o dimensiune medie de 0,6 µm (scurgere totala catre interior <22%).
  • Masti FFP2: filtreaza cel putin 94% din aerosoli cu o dimensiune medie de 0,6 µm (scurgeri totale catre interior <8%).
  • Masti FFP3: filtreaza cel putin 99% aerosoli cu o dimensiune medie de 0,6 µm (scurgere totala spre interior <2%).

Conform INRS, care este organizatia de referinta in domeniile sanatatii ocupationale, mastile din tesatura pot fi realizate cu materiale de diferite tipuri. Aceste masti nu au fost supuse tuturor testelor de eficacitate prescrise de standardele in vigoare.

Cateva studii stiintifice privind performanta filtrarii arata o eficienta de filtrare mai mica decat cea a mastilor chirurgicale, mentionata mai sus.

Indiferent de alegerea ta, retine ca mastile trebuie utilizate corect pentru a fi eficiente. Pentru a face acest lucru, spala-ti intotdeauna bine mainile inainte de a o purta. Ar trebui sa acopere bine nasul, gura si barbia. Odata instalata, trebuie evitata manipularea acestuia pentru a evita orice contaminare.

0 Shares
You May Also Like