Despre jocuri

0 Shares
0
0
0

jocuriJocurile reprezinta un mod ieftin si eficient de relaxare pentru gandirea omeneasca, doar daca omul se joaca pentru a se relaxa cateva minute sau hai sa zicem o ora maxim doua, nu cateva zile.
Toate jocurile cer jucatorului sa raspunda intr-un anumit fel. Jocurile sunt gandite in asa fel incat sa atraga cat mai mult atentia jucatorilor, bazandu-se pe activitate si recompensa. In momentul in care un joc atrage atentia, jucatorul nu-si da seama cand trece timpul, refuza sa mai faca altceva, se joaca pentru a obtine recorduri tot mai mari in joc.

Luam ca exemplu celebrul joc Metin2, un joc ce a avut un succes destul de mare, facand multi jucatori sa scoata sume mari de bani pentru a obtine o recompensa in joc, pentru a arata prietenilor ca sunt mai buni decat ei. Trebuie sa recunoastem ca sunt cam multi dependenti de Metin2. Acest joc a atras persoane de toate varstele si categoriile sociale, generand venituri imense dezvoltatorilor.

Atunci cand esti dependent de un joc, cu greu mai faci diferenta dintre obiectele virtuale si cele reale, incepi sa te comporti cu obiectele virtuale la fel ca cu cele reale. Presupunem ca doriti sa va cumparati un anumit obiect virtual intr-un joc. Exista doua posibilitati. Ori il platiti cu bani reali, ori trebuie sa indepliniti cateva misiuni virtuale pentru a primi monede virtuale. In misiunile virtuale investiti timp, gandire, efort si indemanare. Dupa ce misiunea e incheiata, obiectului virtual cumparat incepeti sa-i dati o anumita valoare, ca doar v-ati chinuit putin ca sa-l obtineti, nu ? Din cauza faptului ca dati o anumita valoare obiectelor virtuale, cu siguranta o sa va straduiti ca sa strangeti cat mai multe, o sa alocati mult timp acestor acetiuni pentru a ajunge cineva in joc. Pot sa spun ca treptat o sa fiti plictisiti de viata reala, cel mai bine o sa va simtiti in viata virtuala, jucandu-va tot mai mult.

Cea mai eficienta metoda prin care jocurile mentin interesul jucatorului, tinandu-l tot mai aproape de joc, ramane oferirea de recompensa la intervale aleatorii de timp. Jucatorul o sa actioneze fara oprire avand impresia ca o sa fie recompensat.

Oamenii pot sa fie atrasi si de alte jocuri, dar dezvoltatorii au grija ca sa creasca dificultatea pentru fiecare nivel, asta pentru a-i spori satisfactia jucatorului si pentru a-l tine tot mai aproape de joc fara sa se plictiseasca.

Eliminarea optiunii de salvare a nivelului la care jucatorul a ajuns in momentul in care doreste sa ia o pauza, il face pe jucator sa ramana in joc si sa-si continuie activitatea intensa.

 

Trebuie sa spunem si cateva lucruri despre efectul negativ al dependentei de jocuri. O persoana ce nu este dependenta de jocuri este mult mai productiva decat o persoana ce este dependenta. Ca sa dam si aici un exemplu, elevii ce sunt dependenti de jocuri au rezultate foarte slabe la scoala, concentrandu-se pe obtinerea de recompense in jocuri, nu pe obtinerea de rezultate cat mai bune la invatatura.

Nimeni nu spune ca nu trebuie sa va jucati, dar trebuie sa reusiti sa va controlati pentru a nu ajunge la extreme. Eu unul recunosc ca nu prea ma atrag jocurile. Pentru mine timpul chiar reprezinta o problema. Avand in vedere ca am multe activitati de desfasurat in online, cu greu mai gasesc timp sa respir, mai ales sa fac un joc. Cu toate acestea, duminica mai caut si eu jocuri puzzle, dar nu m-am jucat niciodata mai mult de o ora. De fiecare data am reusit sa ma controlez. Si voi puteti sa faceti asta, trebuie doar sa nu alergati dupa recompensele virtuale.

0 Shares
You May Also Like