Tot ce trebuie să ştii despre ecografia abdominală

0 Shares
0
0
0

Tot ce trebuie să ştii despre ecografia abdominalăCe este o ecografie abdominală?

Ecografiile folosesc unde sonore de înaltă frecvență pentru a captura imagini și videoclipuri din interiorul corpului. Ecografiile abdominale vor ajuta medicul să vadă organele și structurile din interiorul abdomenului.

Ecografiile sunt sigure și nedureroase. Acesta este unul dintre motivele pentru care sunt utilizate tot mai frecvent. Imaginile cu ultrasunete sunt capturate în timp real; este capabilă să arate structura și mișcarea organelor interne, precum și sângele care curge prin vasele de sânge. Acest test este cel mai frecvent utilizat pentru a vizualiza și examina fătul la femeile gravide, dar are și multe alte utilizări clinice.

De ce se efectuează o ecografie abdominală?

Ecografiile abdominale sunt utilizate pentru a verifica organele majore din cavitatea abdominală. Aceste organe includ vezica biliară, rinichii, ficatul, pancreasul și splina.

Spre exemplu, dacă sunteți un bărbat cu vârste cuprinse între 65 și 75 de ani și sunteţi fumător sau obișnuiaţi să fumați, Clinica MedImages din Cluj Napoca, vă recomandă să efectuaţi o ecografie abdominală pentru a verifica dacă aveți un anevrism de aortă abdominală.

Dacă medicul dumneavoastră suspectează că aveți oricare dintre aceste alte afecțiuni, o ecografie abdominală poate fi necesară în viitorul apropiat: cheag de sânge, lichid în cavitatea abdominală, calculi biliari, hernie, pancreatită, blocaj renal sau cancer, piatră la rinichi, cancer la ficat, apendicită, tumori.

Ecografiile abdominale pot fi, de asemenea, utilizate pentru a ghida medicul în timpul anumitor proceduri. De exemplu:

– în timpul unei biopsii abdominale, medicul dumneavoastră poate folosi ultrasunete pentru a vedea unde să introducă acul pentru a îndepărta o mică probă de țesut

– ecografiile vă pot ajuta medicul să scurgă lichidul dintr-un chist sau un abces

– medicul dumneavoastră poate utiliza ultrasunete pentru a examina fluxul sanguin în abdomen.

Care sunt riscurile unei ecografii abdominale?

O ecografie abdominală nu prezintă riscuri. Spre deosebire de razele X sau CT, ultrasunetele nu utilizează radiații, motiv pentru care medicii preferă să le folosească pentru a verifica dezvoltarea fătului la femeile gravide. Imaginea cu ultrasunete oferă imagini în timp real ale acestuia.

Nu există nici o dovadă că imaginile cu ultrasunete și monitorizarea bătăilor inimii cauzează vătămări fetusului. Cu toate acestea, medicii încă nu pot fi siguri că nu există riscuri pe termen lung. Ecografia poate încălzi ușor țesuturile din abdomen, iar, în unele cazuri, poate produce bule foarte mici în unele țesuturi.

Cum mă pregătesc pentru test?

Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă puteți continua să beți apă și să luați medicamentele așa cum ați face în mod normal înainte de o ecografie.

Specialiştii de la clinica MedImages Cluj Napoca, fac următoarele recomandări:

  1. Ca regulă generală, se recomandă ca ecografia să fie făcută a jeun (pe nemâncate), însă nu este întotdeauna necesar acest lucru. Pentru ecografia de ficat, colecist, splină şi pancreas, nu se vor consuma alimente cu un conţinut ridicat de grăsimi în seara de dinainte sau în ziua ecografiei.
  2. Este recomandat să se consume 3-4 căni de lichide înainte de ecografie, fără a urina cu 1-2 ore înainte de efectuarea acesteia.
0 Shares
You May Also Like