Ziua Sfântului Nicolae: Obiceiul festiv de a umple pantofi cu cadouri

0 Shares
0
0
0

Ziua Sfântului Nicolae: Obiceiul festiv de a umple pantofi cu cadouriZiua Sfântului Nicolae este un obicei care este sărbătorit pe 6 decembrie. Această sărbătoare s-a dezvoltat în mai multe versiuni contemporane, dar obiceiul străvechi este de a lăsa pantofii în noaptea dinaintea Zilei de Sfântul Nicolae, astfel încât să fie umpluți cu mâncare și cadouri pe tot parcursul nopții. Este o sărbătoare despre a dărui altora, de a petrece această zi cu cei dragi.

Istoria Zilei Sfântului Nicolae

Istoriografii datează originile Zilei Sfântului Nicolae de la un episcop numit Nicolae din Europa în jurul secolului al III-lea d.Hr. Acest episcop era renumit pentru altruismul său, grija pentru cei săraci și bolnavi și bunătatea față de copii. Părinții săi bogați au murit când acesta avea o vârstă fragedă, iar Nicolae și-a folosit banii pentru a-i ajuta pe alții aflați în nevoie.

Potrivit mai multor relatări, el a murit la 6 decembrie 343 și a fost canonizat la un secol de la moartea sa. Viața lui a inspirat mai multe mituri și legende, iar în cele din urmă au apărut ritualuri pentru a-l onora pe el și natura lui bună.

Potrivit unei tradiții, Sfântul Nicolae a ajutat familiile aflate în nevoie, aruncând saci de avere prin ferestrele lor deschise. Cel puțin într-un caz, aurul a căzut pe încălțămintea și ciorapii de iarnă care fuseseră așezați lângă foc să se usuce. Aceasta a evoluat spre tradiția de a pune pantofi sau ciorapi noaptea pe 5 decembrie pentru ca Sfântul Nicolae să-i umple cu cadouri.

În cele din urmă, ideea bătrânului Sfânt Nicolae vesel a evoluat în actualul Moș Crăciun, care a devenit asociat cu Crăciunul. Cu toate acestea, unele familii din națiunile occidentale, în special din Europa, continuă să sărbătorească Ziua Sfântului Nicolae ca o sărbătoare independentă.

Diverse obiceiuri de Ziua Sfântului Nicolae

Există nenumărate variații ale acestor tradiții și fiecare familie care sărbătorește această zi o poate face cu siguranță așa cum își dorește. Inițial, familiile catolice, protestante și nereligioase pot participa acum la aceste practici. Iată câteva sugestii din mai multe culturi participante:

  • Mulți tineri lasă pantofii plini cu morcovi și fân pentru calul (sau măgarul, conform altor legende) al Moșului, în speranța că vor primi mici cadouri în schimb. Ocazional, o listă de dorințe este inclusă împreună cu morcovii.
  • Fructele, nucile, ciocolata, dulciurile, biscuiții, banii, poeziile/puzzle-urile și micile cadouri sunt articole obișnuite pe care să le lase Sfântului Nicolae în pantofi, cizme sau ciorapi. Potrivit altora, aceste bunătăți ar trebui împărtășite prietenilor și familiei în conformitate cu atitudinea de generozitate pe care o reprezintă.
  • Locația pantofilor (sau pur și simplu a unei singure cizme) diferă de la cultură la cultură. Copiii le pot lăsa lângă șemineu, pe o fereastră, la intrarea din față sau la ușa dormitorului lor.
  • Ziua Sfântului Nicolae este considerată o „zi de sărbătoare” și mai multe feluri de mâncare sunt asociate cu sărbătoarea.

Vezi cadou Moș Nicolae bărbați pe Jubi și surprinde-i pe cei dragi cu daruri unice și spectaculoase pentru o zi de sărbătoare cu adevărat specială.

0 Shares
You May Also Like