Extractul de curcumin surclaseaza medicamentele pentru osteoartrita la genunchi (gonartroza)

0 Shares
0
0
0

Extractul de curcumin surclaseaza medicamentele pentru osteoartrita la genunchi (gonartroza)Milioane de oameni iau zilnic medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (AINS) pentru artrita si boli inflamatorii asociate, insa nu sunt deloc constienti ca exista deja alternative naturale mult mai sigure si cel putin la fel de eficiente.

Cel mai recent studiu care confirma, din punct de vedere clinic, valoarea medicinala a  curcuminului, a fost publicat in Jurnalul Indonezian de Medicina Interna (Indonesian Journal of Internal Medicine), in aprilie 2012, si a gasit extractul de curcuminoid din turmeric ca fiind capabil sa reduca inflamatia la pacientii cu osteoartrita la genunchi.

Cercetatorii au comparat efectul unui extract curcuminoid cu cel al medicamentului antiinflamator nesteroidian (AINS) diclofenac de sodiu, in ceea ce priveste reducerea secretiei de ciclooxigenaza -2 (COX-2) de catre monocitele lichidului sinovial. Au impartit, asadar, in doua grupuri alese aleator, pacienti care sufera de osteoartrita genunchiului.

Lichidul sinovial este un lichid asemanator galbenusului de ou, care se afla in cavitatile articulatiilor sinoviale si care serveste la reducerea frecarii intre cartilajul articular in timpul miscarii. In cazul osteoartritei la genunchi (gonartrozei), o boala care afecteaza 1 din 2 persoane pana la varsta de 85 ani, celulele imune, cunoscute sub numele de “monocite” prezinta o activitate crescuta a enzimei inflamatoare COX-2 in lichidul sinovial.

In cadrul studiului, subiectii au primit fie 30 mg de extract de turmeric (curcuminoid) de 3 ori pe zi, fie 25 mg de diclofenac de sodiu de 3 ori pe zi, timp de 4 saptamani. Dupa perioada de tratament, a fost realizata si a fost evaluata secretia enzimei ciclooxigenaza-2 de către monocitele lichidului sinovial.

Rezultatele au fost raportate dupa cum urmeaza:

“In grupul curcuminoid, scorurile medii au fost de 1,84 ± 0,37 si respectiv 1,15 ± 0,28 (p <0,001). In grupul diclofenac, scorurile medii au fost 1,79 ± 0,38 si respectiv 1,12 ± 0,27 (p <0,001). In grupul curcuminoid, scorul descrescator al secretiei de ciclooxigenaza-2 a fost de 0,70 ± 0,51, in timp ce in grupul diclofenac a fost de 0,67 ± 0,45. Nu a existat nici o diferenta semnificativa in reducerea scorului de secretie a enzimei ciclooxigenaza intre cele două grupuri de tratament (p = 0,89).”

Pe scurt, atat curcuminoidul cat si diclofenacul de sodiu au reusit o reducere semnificativa a secretiei enzimei inflamatorii COX-2, cu o eficacitate aproape identica.

Concluzii

Acesta nu este primul studiu uman pentru care confirma faptul ca turmericul este cel putin la fel de eficace ca un medicament AINS (antiinflamator) in reducerea simptomelor asociate cu osteoartrita la genunchi (gonartrita). Un studiu din 2010, publicat in “Jurnalul de Medicina Complementara si Alternativa” (Journal of Alternative and Complementary Medicine) a demonstrat faptul ca 2000 mg de extract de turmeric a fost la fel de eficient precum 800 mg de ibuprofen in reducerea simptomelor de durere si inflamatie.

Ceea ce este cel mai remarcabil cu privire la mai recent studiu nu este faptul ca acesti curcuminoizi au puternice proprietati antiinflamatorii – exista deja sute de studii care confirma efectele sale antiinflamatorii si abilitatile de reducere a enzimei COX-2 – ci, mai degraba, faptul ca sunt mult mai siguri, in raport cu medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene, cum ar fi diclofenacul, care, ca majoritatea medicamentelor antiinflamatorii farmaceutice, a fost asociat cu anumite efecte adverse asupra sanatatii, cum ar fi mortalitatea cardiaca crescuta, avortul spontan si cresterea brusca a activitatii electrice a creierului (lucru care poate provoca convulsii fizice).

0 Shares
You May Also Like