Macaralele si contributia pe care o aduc in manipularea marfurilor

0 Shares
0
0
0

Nevoia de manipulare a materialelor de mari greutati, precum si a diverselor obiecte si aparaturi a existat dintotdeauna. Din acest motiv, specialisti iscusiti au avut in vedere inventii diferite prin care acest necesar sa fie acoperit. Transportarea este acum posibila datorita unei varietati de elemente, specifice echipamentelor special dedicate, dintre care motoarele electrice aduc insemnate contributii.

Efortul pe care trebuie asadar sa il depui in prezent pentru manipularea de marfuri, dar si in alte scopuri este unul insemnifiant in raport cu cel din trecut. Datorita diverselor motoare electrice trifazate, monofazate etc. din dotarea echipamentelor, volumul de materiale procesat este unul sporit, iar eficienta cu care sarcinile se realizeaza este una pe masura.

Au profitat din plin de felul in care s-au dezvoltat motoarele si macaralele, masinariile care aduc o contributie deosebita in randul celor care desfasoara activitati in sectoare diverse. In functie de modele insa, acestea folosesc motoare de diferite tipuri – termice, electrice sau sisteme hidraulice.

Se folosesc macaralele pentru transportarea componentelor de la un punct de asamblare la altul. Tamburul acestora are in dotare unul sau mai multe motoarele electrice, care sunt responsabile de infasurarea si desfasurarea cablului pe acesta. Categoria ce vizeaza diversele motoare electrice trifazate este de altfel si dintre cele mai utilizate intrucat ajuta la ridicarea unor sarcini de greutati mari.

Rolul motorului electric in functionarea macaralei

Elementul este responsabil de miscarea macaralei, fiind cel care transforma curentul electric in lucru mecanic. Altfel spus, masinaria este pusa in miscare prin rotatie. Principiile dupa care se ghideaza sunt destul de simple, insa nu consider tocmai necesara explicatia acestora.

In componenta motoarelor electrice intra statorul, interfierul si rotorul. Cel dintai se refera la partea stationara a motorului, care are in componenta si carcasa, bornele de alimentare, infasurarea statorica, precum si armatura feromagnetica. La rotor se intalneste armatura responsabila de sustinerea infasurarii, precum si axul ce livreaza lucrul mecanic. Spatiul dintre cele doua componente principale este intrefierul.

Fiecare aplicatie in parte foloseste un anumit tip de motor, care foloseste un tip de electricitate stabilit – fie alternativ, fie curent continuu, fie universal. Acestea la randul lor se impart in subcategorii diverse. Motoarele electrice trifazate, alaturi de cele monofazate utilizeaza curent alternativ.

Este preferata utilizarea de motoare electrice trifazate in dotarea echipamentelor si masinariilor diverse datorita constructiei simplificate. Asigura acestea o eficienta ridicata, precum si un cuplu mare. Totodata o calitate este faptul ca sunt compacte si au un consum mai scazut raportat la motoarele cu o singura faza. De altfel si nivelul de vibratii este unul mai scazut, la fel si rezistenta pe care o prezinta este cu mult mai mare decat a celorlalte tipuri de motoare – de exemplu decat cele unifazate, cu functionare in conditii similare.

Sunt toate avantaje de luat in considerare, despre care este bine sa ai cunostinte intr-o oarecare masura, mai ales daca ai tangente cu macaralele sau orice mediu ce necesita utilizarea unui motor electric trifazat.

Daca esti in situatia de a cumpara un astfel de motor insa, recomandarea mea este sa te consulti inainte cu un specialist. Acesta va sti sa te ghideze in realizarea unei investii care sa merite.

0 Shares
You May Also Like