Misterioasele sfere de piatra, vechi de 5000 de ani

0 Shares
0
0
0

Misterioasele sfere de piatra, vechi de 5000 de ani

Misterioasele sfere de piatra, vechi de 5000 de ani… indica ele oare informatii despre cele 5 solide platonice, cu un mileniu inainte ca Platon sa le fi descris? Sau sunt reprezentari ale atomilor, vechi de mii de ani? Ele indica faptul ca omenirea straveche poseda cunostinte cu mult superioare decat credem noi astazi.

Aceste sfere misterioase reprezinta una dintre cele mai mari enigme arheologice ale secolului 21. Aceste petrosfere (sfere de piatra) “anormale” se gasesc, in principal, in Scotia, Marea Britanie si Irlanda si dateaza de la sfarsitul Neoliticului pana la inceputul epocii fierului.

La suprafata, sferele misterioase au de la 3 pana la 160 de protuberante rotunde proeminenti, cu o dimensiune variind de la aproximativ 2,75 inci pana la 7 centimetri diametru. Prin comparatie, sferele de piatra sunt aproximativ de marimea unei mingi de tenis sau a unei portocale.

Desi cercetatorii din intreaga lume au propus numeroase teorii, incercand sa explice originea si scopul acestor sfere, istoria lor ramane o mare enigma pentru oamenii de stiinta.

Misterioasele sfere de piatra, vechi de 5000 de ani

Desi cercetatorii au descoperit aceste sfere cu pana la 160 de protuberante rotunde, cele cu 6 sunt cele mai frecvente. Matematicienii par sa aiba un interes deosebit fata de sfere, in special datorita frumusetii estetice incredibile a acestora dar mai ales datorita faptului ca, printre ele, sunt sfere care reprezinta toate formele simetrice ale celor cinci solide platonice.

Desi aproape toate sferele misterioase au fost gasite in regiuni din nord-estul Scotiei, oamenii au gasit astfel de sfere si in alte regiuni invecinate. Cercetatorii speculeaza ca, avand in vedere distributia similara a sferelor in simbolurile picţilor (stramosii scotienilor de azi), multi au sugerat ca sferele misterioase sunt, de fapt, artefacte ale tribului pictilor. Potrivit rapoartelor, pana in 2015, un total de 435 de sfere de piatra au fost inregistrate, dar cercetatorii estimeaza ca exista multe alte sute care asteapta sa fie descoperite.

Cercetatorii au clasificat sferele in trei categorii: cele cu spirale, cele cu cercuri concentrice si cele care prezinta modele cu linii si hasuri incizate.

Chiar daca adevaratul lor scop ramane un mister, sferele de piatra sculptate au fost folosite, de catre multi cercetatori, ca o dovada a cunoasterii celor cinci solide platonice, care au fost descrise un mileniu mai tarziu. Asta inseamna ca omenirea straveche stia de cele “cinci solide platonice” cu mult inainte ca acestea sa fie descrise de catre Platon. Unele dintre sfere prezinta, ce-i drept, caracteristicile simetrice ale solidelor platonice, insa… in ce masura? Aceasta intrebare constituie o problema indelung disputata in randul cercetatorilor.

Printre cele mai acceptate teorii se numara cea a ajutorului in constructiile megalitice. Cercetatorii sustin ca misterioaele sfere de piatra ar fi putut fi folosite de catre civilizatia antica pe post de rulmenti cu bile, pentru a ajuta la transportul pietrelor megalitice. Potrivit expertilor, exista o corelatie intre ruinele stravechi de pietre dispuse in cerc din Aberdeenshire, Scotia si sferele de piatra sculptate.

Misterioasele sfere de piatra, vechi de 5000 de ani

Cercetatorii sugereaza ca dimensiunea diferita a sferelor ar putea indica faptul ca acestea erau menite sa fie foloste impreuna, ca un tot unitar, cu scopul de a facilita transportul blocurilor imense de piatra.

Este posibil, afirma expertii, sa se demonstreze faptul ca petrosferele (sferele de piatra) au fost gasite in imediata apropiere a asa-numitelor “recumbent stone circles”, cercuri neolitice formate din pietre, cercuri care cuprind un monolit, o piatra mare, asezata in pozitie orizontala.

Testarea acestei teorii a demonstrat ca modelele care folosesc sfere mici de lemn plasate intr-o canelura in traverse paralele, cu o placa pentru transport deasupra, a aratat ca transportul unor asemenea megaliti este practic in anumite situatii. Aceasta teorie, ca si multe altele, este larg contestata in randul oamenilor de stiinta, care nu pot fi de acord cu o singura explicatie, in special.

Alti cercetatori sustin ca sferele de piatra sunt, de fapt, dovada cunoasterii antice pierdute, ceea ce indica faptul ca omenirea straveche s-a remarcat printr-un vast bagaj de cunostinte in numeroase domenii si ca aceste sfere sunt, de fapt, descrieri si reprezentari ale atomilor. Asemenea multor altor teorii, si aceasta a fost respinsa, pe scara larga, in randul arheologilor și istoricilor.

Adevarul este ca, in ciuda numarului lor, cercetatorii au foarte putine informatii despre misterioasele sfere de piatra. Adevaratul lor scop ramane o enigma pentru cercetatorii care pot doar sa speculeze cum si de ce oamenii neolitici au creat asemenea sfere elaborate.

Foarte putine dintre sferele de piatra sunt, de fapt, deteriorate, ceea ce indica faptul ca petrosferele nu erau obiecte utilitare ci, mai degraba, sfere cu semnificatie simbolica sau sociala pentru comunitatea de la sfarsitul Neoliticului si comunitatea de la inceputul epocii bronzului.

0 Shares
You May Also Like