Touchscreen-ul este o componenta importanta a smartphone-ului, iar in cazul in care aceasta componenta este defecta, practic telefonul nu mai poate fi utilizat pentru ca nu mai raspunde la comenzi. Din acest motiv, utilizatorii trebuie sa isi aleaga doar un touchscreen care face parte din categoria de piese originale telefoane.
Un touchscreen care nu este original, cu siguranta dupa o scurta perioada de utilizare va incepe sa functioneze dezastruos, si va fi necesara inlocuirea sa. In urmatoarele randuri veti afla mai multe detalii despre touchscreenul telefoanelor mobile si despre modul de functionare al acestora.
Touchscreenul telefoanelor mobile, un ecran tactil este un ecran de afisare a telefonului care actioneaza si ca dispozitiv de intrare. Ecranele tactile sunt sensibile la presiune; un utilizator interactioneaza cu aplicatiile mobile atingand imagini sau cuvinte pe ecran.
Cele mai multe tastaturi pentru telefoanele mobile sunt esentiale deoarece folosesc o suprafata tactila pe care sunteti obisnuit sa o atingeti, iar dedesubt este un suport de cauciuc de baza (punct negru) care traverseaza o anumita adancime pana cand se confrunta cu rezistenta sub forma de suprafata reala a tastaturii, o placa cu bule.
Acesta este in esenta un semi-cerc din aluminiu in forma de cupola si asigura efectul de invartire a cheii si feedback-ul pe deget atunci cand apasati in jos si butonul isi recapata forma de repaus si pozitia normala. Tehnologiile cu ecran tactil utilizate in telefoanele mobile includ sisteme rezistive, capacitive si bazate pe unde de suprafata.
Sistemul rezistiv consta dintr-un panou de sticla normal care este acoperit cu straturi metalice conductive si rezistive. Aceste doua straturi sunt tinute separat de distantiere, iar un strat rezistent la zgarieturi este asezat pe partea superioara a intregului set. Un curent electric trece prin cele doua straturi in timp ce monitorul functioneaza.
Cand un utilizator atinge ecranul, cele doua straturi fac contactul exact la acel loc. Schimbarea campului electric este notata, iar coordonatele punctului de contact sunt calculate de catre procesor. Odata ce coordonatele sunt cunoscute, un driver special traduce atingerea in ceva pe care sistemul de operare il poate intelege, la fel cum soferul mouse-ului computer traduce miscarile unui mouse intr-un clic sau o tragere.
Modificarea curentului electric este inregistrata ca un eveniment tactil si trimisa la controler pentru procesare. In sistemul capacitiv, pe panoul de sticla al monitorului se afla un strat de material electroconductiv (cel mai adesea oxid de staniu de indiu) care stocheaza o incarcatura electrica. Atunci cand un utilizator atinge ecranul cu degetul, o parte din incarcare este transferata utilizatorului, astfel incat incarcarea pe stratul capacitiv scade.
Aceasta scadere este masurata in circuite situate la fiecare colt al monitorului. Calculatorul calculeaza, din diferentele relative de incarcare la fiecare colt, exact unde a avut loc evenimentul tactil si apoi transmite acele informatii catre software-ul driverului de pe ecranul senzorial.
Panourile cu ecran tactil rezistiv sunt, in general mai accesibile, dar ofera doar 75% claritate, iar stratul poate fi deteriorat de obiecte ascutite. Un avantaj al sistemului capacitiv asupra sistemului rezistiv este ca transmite aproape 92% din lumina emisa de monitor, in timp ce sistemul rezistiv transmite doar aproximativ 75%. Acest lucru ofera sistemului capacitiv o imagine mult mai clara decat sistemul rezistiv. De asemenea, sistemul capacitiv are o durata foarte lunga de viata (aproximativ 225 de milioane de clicuri).
Un avantaj al sistemului capacitiv asupra sistemului rezistiv este ca transmite aproape 92% din lumina emisa de monitor, in timp ce sistemul rezistiv transmite doar aproximativ 75%. Acest lucru ofera sistemului capacitiv o imagine mult mai clara decat sistemul rezistiv.
De asemenea, sistemul capacitiv are o durata foarte lunga de viata (aproximativ 225 de milioane de clicuri). Un avantaj al sistemului capacitiv asupra sistemului rezistiv este ca transmite aproape 92% din lumina emisa de monitor, in timp ce sistemul rezistiv transmite doar aproximativ 75%.
Acest lucru ofera sistemului capacitiv o imagine mult mai clara decat sistemul rezistiv. De asemenea, sistemul capacitiv are o durata foarte lunga de viata (aproximativ 225 de milioane de clicuri).