Ce sunt panourile fotovoltaice

0 Shares
0
0
0

photovoltaic panels

Un panou fotovoltaic este o structura plata formata dintr-un set de celule fotovoltaice conectate in serie si in paralel. Aceste celule sunt acoperite cu o sticla protectoare pentru a optimiza eficienta panoului, in timp ce, la exterior, marginile sunt realizate din aluminiu pentru a creste soliditatea produsului. In plus, este bine sa precizam ca panoul fotovoltaic are o tehnologie complet diferita de cea a panoului solar termic, dar tu poti opta si pentru un pachet panou solar cu boiler de 200l pentru 4 persoane.

Care este diferenta dintre panourile solare termice si cele fotovoltaice?

Dupa cum multi oameni stiu, panoul fotovoltaic poate fi numit si panou solar. Cu toate acestea, nu trebuie confundat cu panoul solar termic, o tehnologie care utilizeaza caldura soarelui pentru a produce apa calda menajera. Pe de alta parte, panoul solar fotovoltaic utilizeaza radiatia solara si nu caldura pentru a produce electricitate.

Panouri solare pentru energie electrica: cum functioneaza?

Un sistem fotovoltaic presupune utilizarea unor panouri solare formate din mai multe celule fotovoltaice pentru a converti energia transportata de fotoni in energie electrica. Aceasta conversie are loc datorita “stimularii” electronilor din semiconductor de catre fotoni.

Functionarea unui panou fotovoltaic consta in urmatoarele etape:

  • Expunerea panoului la lumina soarelui
  • Transferul energiei fotonice catre electronii din celula de siliciu
  • Crearea de energie electrica in cadrul circuitului

Panourile fotovoltaice genereaza curent continuu, care nu poate fi utilizat in interiorul locuintelor noastre. Asadar, pentru a putea fi folosit in conditii sigure intr-o locuinta, acest curent este convertit in curent alternativ de catre un invertor fotovoltaic. Ambele valorifica energia solara, insa ofera solutii cu diferente profunde. In cele ce urmeaza vom clarifica aceste aspecte ce le diferentiaza.

Panourile solare si panourile fotovoltaice sunt diferite, in ciuda faptului ca ambele valorifica lumina soarelui, o sursa de energie regenerabila, inepuizabila si complet gratuita.

Doua solutii pe care multi le considera echivalente, daca nu chiar identice. Adevarul, insa, este ca nu este deloc asa. De fapt, exista multe diferente, atat in ceea ce priveste sistemele pe care le ofera aceste panouri, cat si in ceea ce priveste energia pe care o produc. Dar si in ceea ce priveste costul acestora. Prin urmare, haideti sa clarificam lucrurile.

Panouri fotovoltaice si solare: la ce folosesc?

Sa incepem cu principiul. Panourile fotovoltaice utilizeaza razele soarelui pentru a produce energie electrica. Pe de alta parte, panourile solare sunt folosite pentru a produce caldura, care este apoi folosita pentru a incalzi apa in cazane.

Aceste ultime panouri se numesc, din punct de vedere tehnic, colectoare solare. Acestea folosesc soarele pentru a produce apa calda fara emisiile traditionale de CO₂ ale instalatiilor, economisind pana la 60-80% din costurile energetice pe an. Cu toate acestea, panourile solare nu sunt folosite doar pentru a incalzi apa, ci si pentru a o raci. Acestea fac acest lucru datorita fenomenului de “racire solara”, care permite racirea incaperilor intr-un mod foarte ecologic.

Acest lucru este posibil datorita structurii panoului in sine, care este izolata termic si nu disipeaza energia pe care o absoarbe. Sistemul respectiv actioneaza apoi incalzirea sau, alternativ, racirea apei, in functie de necesitati. Acest lucru este posibil datorita unei serpentine, care actioneaza ca un schimbator de caldura. In cele din urma, daca sistemul este oprit, apa ajunge intr-un rezervor de stocare si nu este dispersata.

 

0 Shares
You May Also Like