Comportamentul oilor

0 Shares
0
0
0

Comportamentul oilorOile sunt, fără doar și poate, unele dintre cele mai blande animale. Cresterea lor este destul de simpla iar avantajele oferite sunt mari.

Chiar si asa insa, pentru o eficienta cat mai mare, este bine sa se ia in considerare instalarea unui gard electric oi sau gasirea unor solutii cat mai moderne pentru protectie. Astfel de solutii nu sunt instalate pentru oi, de frica pierderii lor, ci mai degraba impotriva animalelor salbatice.

Pentru a descoperi care sunt necesitatile oilor, atunci cand vine vorba despre protectie, trebuie sa stim, in primul rand, cate ceva despre comportamentul acestora:

– Oile sunt gregare. Acest lucru inseamna ca stau la gramada. Prefera sa stea in turma decat sa se aventureze pe cont propriu, iar acest lucru este un rezultat al unui foarte bun instinct e conservare. Cel mai bun mijloc prin care oile pot sa fie ferite de pericole este sa stea la un loc, in turma.

– Sunt animale fricoase. De regula, oile fug de pericol. Este o reactie normala, in conditiile in care nu au niciun avantaj in fata pradatorilor. Nici macar fuga nu este punctul lor forte. Este adevarat ca pot fugi destul de repede pe termen scurt, insa obosesc, fapt ce nu le da nicio sansa in fata lupilor, spre exemplu. Este unul dintre motivele pentru care un gard electric oi, instalat intr-o stana, este extrem de important.

– Oile sunt fiinte sociale. Un lucru extrem de interesant despre aceste animale este faptul ca sunt sociale. Oile se urmeaza unele pe altele, se  imprietenesc, formeaza grupuri si antipatii. Faptul ca se urmeaza nu este, insa, intotdeauna unul bun pentru aceste animale. In Turcia, in anul 2006, o turma de 400 de oi a murit dupa ce liderul tumei a incercat sa traverseze un rau.

– Oile au o memorie foarte buna. Se pare ca aceste animalute au o memorie excelenta. Pot sa tina minte fetele oamenilor sau fetele altor oi pe o perioada de mai bine de doi ani. Oile pot, de asemenea, sa recunoasca vocea ciobanilor.

Desi au trecut mii de ani de cand oile au fost domesticite, acestea pastreaza unele instincte primare, care le fereau de pericole atunci cand erau salbatice. Acest lucru le face sa fie extrem de interesante.

0 Shares
You May Also Like