Cum se alege un laptop in functie de tipul de processor?

0 Shares
0
0
0

Cum se alege un laptop in functie de tipul de processor?Cu totii ajungem in final sa nu mai fim multumiti de sistemul pe care lucram sau de modul in care merge laptopul pe care il utilizam.

Pot sa apara aici mai  multe cauze precum vechimea lui, lipsa placilor video dedicate, numarul mic de memorie RAM sau procesorul cu o putere scazuta.

Pentru cei care vor sa isi cumpere un laptop sau un sistem nou exista si calculatoare second hand i7 care au performante foarte bune si pe care le veti putea utiliza cativa ani de acum in colo.

In acest tutorial vom pune accent numai pe procesor mentionand ca desi este cea mai importanta parte dintr-un laptop nu trebuie sa scoateti din calcul nici nevoia de placi video dedicate, memorie RAM mare si schimbarea vechiului hard disk cu un SSD.

Producatorii importanti de procesoare atat pentru laptopuri cat si pentru calculatoare sunt Intel sau AMD si plusurile le strang cei de la Intel.

Ca si optiuni de la AMD avem procesoare de la dual core pana la octocore. Intel ne ofera totul pana la i7. Procesoarele AMD au recuperat din avantajul pe care il aveau cele de la Intel dar vom face o comparatie intre ele.

Cele mai slabe procesoare sunt dual core C si dual core. Acestea sunt in aceeasi categorie cu Celeron Dual core sau cu Pentium dual core. Aceasta categorie este slaba si apare pe laptopuri ieftine care au performantele sunt cat se poate de discutabile.

Va recomandam aceasta categorie doar daca ceea ce faceti pe laptop este sa vedeti filme. In ultima perioada au aparut procesoarele i5 si i7 si in prezent acestea sunt procesoarele cele mai des utilizate dar si cele care ofera un foarte bun raport performanta pret.

Sunt trei generatii de procesaroare de la Intel si informatia aceasta este farte importanta pentru ca sunt diferente de performante intre generatii chiar si atunci cand preturile sunt asemanatoare.

In cazul in care doriti un raspuns cu mult simplificat in ceea ce priveste diferentele dintre cele trei tipuri trebuie sa stiti ca procesorul i7 este mult mai performant decat i5 si cele doua sunt cu mult mai performante decat i3.

De asemenea, desi sunt mereu intelese gresit, noi vom repeta i7 nu are 7 nuclee si nici i3 nu are trei. Aceste numere sunt numai indicative pentru orientare ale puterii procesorului.

Evaluarea nivelului pentru puterea de procesoare se face cu ajutorul unui rating Intel Processor Star. Standardul de evaluare ia in calcul numarul nucleelor, viteza ce clock, marimea cache, dar si absenta sau prezenta tehologiilor noi. Daca numarul de nuclee este mai mare se vor indeplini simultan mai multe sarcini.

Generatia noua de procesoare are un consum ceva mai mic de energie dar si dimensiuni mai mici. Acest lucru a permis dezvoltarea laptopurilor foarte subtiri si cu greutate mica si dimensiuni reduse.

Procesoarele i7 au in prezent patru variante. Ivy Bridge i7 este un procesor care se adreseaza mai ales celor care se ocupa cu editare video avansata, cu programe 3D si cu editare foto avansata. Se potriveste perfect si pentru gammeri.

0 Shares
1 comment
  1. Inteleg ca laptopurile cu procesoare i5, i7 merg mult mai rapid decat cele ca AMD, dar ca diferenta de pret se justifica? Care e ce ami buna alegere?

Comments are closed.

You May Also Like