Informatii generale despre bitcoin

0 Shares
0
0
0

In 2009, a fost publicat online un whitepaper, in care a fost descris un sistem de plata de la egal la egal, care ar trebui sa poata functiona intr-un mod complet descentralizat. Autorul cartii albe s-a numit Satoshi Nakamoto, un pseudonim caruia creatorul acestei carti a ramas anonim in urma.

Deci, ce este bitcoin? Odata cu numarul tot mai mare de tranzactii online si neincrederea din ce in ce mai mare fata de banci dupa criza financiara din 2008, cererea pentru un nou sistem de plati digitale este in crestere.

Acest sistem ar trebui sa poata exista paralel cu sistemul financiar existent si, cel mai important, sistemul trebuie descentralizat, astfel incat sa nu aiba un singur punct de esec.

Bitcoin este solutia in cautarea unei noi metode de plata digitala. Ati putea considera bitcoinul ca o forma digitala de bani in numerar: acesta are o modalitate de a schimba valoarea direct de la o persoana la alta, fara a fi nevoie de un tert. Aceasta se numeste peer-to-peer.

Tehnologia din spatele Bitcoin se numeste tehnologia blockchain. Aceasta tehnologie permite transferul valorilor in format digital. Un blockchain este un lant care contine date de tranzactie cronologic, care nu pot fi modificate ulterior.

In Bitcoin, la fiecare zece minute, tranzactiile noi sunt colectate intr-un asa-numit bloc. Acest bloc este apoi adaugat la lant, ceea ce face un lant de blocuri: blockchain.

Blockchain este un fel de baza de date. Puterea blockchain-ului Bitcoin este ca este descentralizata. Aceasta inseamna ca exista mii de computere din intreaga lume care au o copie a intregului istoric al tranzactiilor bitcoin.

Folosind aceste copii, calculatoarele verifica daca noile tranzactii sunt legitime. In plus, sistemul face imposibila eliminarea retelei. Daca doriti, ar trebui sa distrugeti toate acele mii de copii din intreaga lume.

Un computer care stocheaza intreg istoricul tranzactiilor se numeste nod. Cand un nod a validat legitimitatea tranzactiilor, minerii il ridica. Colecteaza tranzactii noi, le introduc intr-un bloc si adauga acest bloc in lant. Minerii sunt computere, dar nu ca si computerele voastre zilnice.

Adesea sunt concepute special pentru a mina bitcoins si nu fac altceva. Ele mineaza bitcoins prin rezolvarea unui puzzle matematic extrem de dificil. Acest lucru necesita multa putere de calcul si concureaza cu alti mineri care incearca sa rezolve puzzle-ul. Calculatorul care rezolva cel mai rapid puzzle si ajunge sa-si adauge blocul in lant, primeste 12,5 bitcoins noi!

Ce poti face cu bitcoin?

Metoda de plata

Bitcoin a fost dezvoltata ca moneda digitala rapida. Cu bitcoin poti transfera valoarea direct fara a fi nevoie de o terta parte de incredere. Exista deja o cantitate mare de comercianti si comercianti care accepta bitcoin ca metoda de plata pe tot globul.

Tranzactii rapide

Utilizarea unei banci pentru a transfera bani (la nivel international) inseamna adesea comisioane mari, care asteapta cateva zile inainte de plata procesarii si este supusa unor intarzieri suplimentare in weekend si sarbatori. Daca utilizati bitcoin pentru o tranzactie de genul acesta, atunci ar dura doar cateva minute si ar costa mult mai putin.

Investitii

Multi oameni cred ca bitcoin este moneda viitorului. Exista o cantitate fixa de bitcoin, asa ca atunci cand cererea de bitcoin creste, creeaza lipsa. Acest lucru duce la o crestere a pretului si, la randul sau, creeaza o multime de speculatii cu privire la pretul bitcoinului. Ati dori sa investiti in bitcoin? Faceti acest lucru doar cu o suma pe care va puteti permite sa o pierdeti, in acest fel veti limita riscurile.

Cum obtii bitcoin?

Exista patru metode de achizitie de bitcoin pe care le cunoastem:

  • Cumparati bitcoin prin intermediul unui broker sau al unui schimb;
  • Acceptati bitcoin ca plata pentru produsele sau serviciile dvs.;
  • Primeste (o parte din) salariul tau in bitcoin;
  • Incepeti mineritul bitcoin;
  • Achizitionand bitcoin de la persoane care au dorinta de a vinde bitcoin in Romania.

Rezumat

Bitcoin este conceput ca un sistem de plati digitale care permite platile de la egal la egal. Tranzactiile sunt verificate si executate de o retea descentralizata de calculatoare. Aceasta retea este formata din mineri si noduri.

Puteti obtine bitcoins in mai multe moduri: acceptandu-le ca plata pentru produsele sau serviciile dvs., minerindu-le sau primindu-le ca (o parte din) salariul dvs. Dar majoritatea oamenilor aleg sa le cumpere pur si simplu de la un broker

0 Shares
You May Also Like