Taxele platite de companii pentru detinerea de proprietati in Romania

0 Shares
0
0
0

Taxele platite de companii pentru detinerea de proprietati in RomaniaPentru acte infiintare firma, intra pe Actesrl.ro.

Taxa pentru transferul proprietatii in Romania, fara a include mostenirea, este calculata dupa cum urmeaza:
a)    Pentru constructii de orice fel si teren dobandit intr-un termen de 3 ani:
-3% pentru sumele pana la 200.000 de lei;
-6000 de lei + 2% din totalul ce depaseste cei 200.000 de lei, pentru sumele de peste 200.000 de lei.
b) Pentru constructii de orice fel si terenul dobandit pentru mai mult de 3 ani:
-2% pentru sumele de pana la 200.000 de lei;
-4000 de lei + 1% din totalul sumelor ce depasesc 200.000 de lei.
Taxele descrise mai sus nu sunt datorate pentru anumite tipuri de donatii, mosteniri, etc.

Taxa anuala pe cladiri.

Orice persoana fizica sau companie ce detine o cladire din Romania, datoreaza statului, o taxa anuala. Aceasta taxa este platita bugetului local, prin organismele financiare abilitate. De exemplu, taxa pe o cladire din beton, caramida sau piatra, este in valoare de 397 de lei pe metrul patrat. De asemenea, aceasta taxa poate fi redusa in functie de vechimea cladirii.

Daca o persoana sau o firma detine mai mult de 2 cladiri de rezidenta (neinchiriate unei terte parti), taxa va creste corespunzator. In cazul companiilor, taxa pe cladire este calculata aplicandu-se o cota intre 0.25% si 1.50% din valoarea stabilita a cladirii. Fiecare taxa si rata este stabilita de catre consiliile locale judetene, pe raza carora se afla cladirea respectiva.

Taxa anuala pe terenul detinut.

Orice persoana sau companie ce detine teren in Romania, plateste de asemenea o taxa anuala catre stat, cu cateva exceptii.

Aceasta taxa este datorata si platita catre bugetele locale ale judetelor, oraselor sau municipalitatilor. Daca terenul respectiv este situat in Bucuresti, taxele sunt platite catre bugetul local al sectorului pe raza caruia se afla terenul.

Taxele pe teren nu sunt datorate si pentru terenul de sub cladiri. De asemenea, taxele pe teren sunt stabilite luandu-se in considerare numarul de metri patrati pe care se intinde terenul, rating-ul (valoarea de vanzare) a terenului din zona respectiva si categoria din care acesta face parte, conform deciziilor consiliului local.

In cazul terenurilor non-agricole, inregistrate sub numele de “terenuri cu constructii”, taxa este stabilita la hectar. Ca un exemplu, cea mai scumpa taxa este de 7404 lei per hectar.

Aceste taxe se platesc anual in 2 rate, pana la data de 31 Martie pentru cladiri si respectiv 30 Septembrie, pentru terenuri. Daca suma totala care trebuie platita nu depaseste 50 de lei, atunci taxa trebuie platita pana la finele lunii Martie (31 Martie).

Persoanele care vand teren sau proprietati in Romania, fie ele persoane fizice sau firme, trebuie sa plateasca taxa de transfer, impusa in procesele de vanzare. Rata de taxa aplicabila depinde de cat de mult timp a fost detinuta proprietatea in cauza de catre proprietar si de valoarea estimata a acesteia.

Exceptiile de la aceasta regula sunt proprietatile ce au fost restituite de catre stat sau atunci cand proprietatea a fost dobandita sub forma unei mosteniri.

0 Shares
You May Also Like